duminică, 29 august 2010

"Nu, efectiv nu înţeleg"

- declară Ion Crăciunescu
Telexurile agenţiilor de presă ne-au adus ieri dimineaţă o veste neplăcută: FIFA a publicat lista arbitrilor chemaţi în stagiu, la Dallas, pentru "Cupa Mondială". Ion Crăciunescu, fără îndoială, unul dintre cei mai buni cavaleri ai fluierului de pe continent, nu figurează între aleşii forului internaţional! Surprinzător, tocmai Ion Crăciunescu, cel care condusese cu mare autoritate câteva jocuri la turneul de calificare din Qatar. Marcat de această ştire, cavalerul fluierului din Rm. Vâlcea pare acum stană de piatră. Cu greu am putut dialoga. Crăciunescu este, pur şi simplu, stupefiat de decizia FIFA: "Nu pot să înţeleg cum, după o muncă de 18 ani, mi se năruie cel mai frumos vis. Nu comentez hotărârea FIFA, dar nici nu găsesc explicaţii. În ultimii doi ani am condus foarte bine o serie de jocuri internaţionale şi, sincer să fiu, nu mă aşteptam la această lovitură. Dar, ce să-i faci?, aşa este în viaţă. Am dorit, din toată fiinţa mea să arbitrez la un Campionat Mondial, dar totul s-a spulberat. Sper ca la viitoarea ediţie, măcar un arbitru român să se alinieze la startul "Cupei Mondiale". Valoarea arbitrajului românesc reclamă, cu prisosinţă, această prezenţă!"
Fruntea sus, Ioane!
FIFA: Explicaţiile domnului Herren
O "mişcare" firească a ziaristului - fie şi numai datorită "statutului" de român mâhnit de neacceptarea lui Ion Crăciunescu (măcar) pe lista vizând preselecţia de la Dallas, imediat după citirea depeşei "France presse", apel telefonic la sediul FIFA.
Nu ne aşteptam - cunoscând strictele reguli şi regulamente ale forurilor fotbalistice internaţionale - ca vreo eprsoană abilitată să furnizeze amănunte, motivaţii sau, şi mai mult, ADEVĂRUL gol-goluţ. Nu, dar nici măcar nu am reuşit să "ajugem" la Comisia de Arbitri, ci la domnul Andreas Herren, unul dintre "boşii" Biroului de Presă. Ce ne-a spus, deci, domnul Herren? "Iniţial au fost nominalizaţi 80 de arbitri, care au fost urmăriţi şi notaţi timp de trei ani. Iar acum, responsabilii Comisiei de Arbitri, în care sunt reprezentate toate continentele, au trebuit să-i desemneze pe cei mai buni 30. Asta înseamnă că domnul Crăciunescu nu a fost considerat ca atare".
Următoarea întrebare: au fost numere fixe de reprezentare a continentelor? "Nicidecum. După cum vedeţi, nu figurează nici un arbitru din Oceania. Oricum, mai multe amănunte nu vă voi fi furnizate de nimeni!" Asta ştim, domnule Herren, dar nu e o consolare. Nici aceea că, dintre calificatele europene, nu sunt reprezentate nici Norvegia, Irlanda, Rusia şi Bulgaria. Nici faptul că doar Ungaria are reprezentant - din "blocul estic" - printre "cavaleri". În timp ce Italia, bunăoară, are doi. O problemă la care amabilul domn Herren nu a avut nici un răspuns.
Material apărut în ziarul "Gazeta Sporturilor" din data de 1 decembie 1993, semnat de Şerban Ionescu şi Paul Zaharia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu