sâmbătă, 21 august 2010

Încotro se îndreaptă fotbalul nostru?

Noi acte de indisciplină, arbitri "asediaţi", gradene rupte
Nu e bine deloc. Şi nu numai că nu este bine, dar e chiar alarmant ce se întâmplă pe stadioane. Am zis că după Revoluţie va fi altfel, că am scăpat de abuzurile care se făceau, de telefoanele de "punere la punct" din partea celor ce patronau echipele unor departamente şi ministere, de meciurile false şi rezultatele trucate, care s-au prelungit însă până în finalul campionatului trecut.
A început o nouă ediţie. Iată, duminică şi miercuri, s-au disputat etapele a 8-a şi, respectiv, a 9-a, turul acestui campionat trecând de jumătate.
Din păcate, nu prea avem motive de satisfacţie. Au plecat (au fost vânduţi) in corpore jucătorii cei mai buni, meciurile sunt tot mai proaste, iar cea mai bună dovadă am avut-o miercuri, când "marele derby" a fost mediocru şi a rămas doar cu numele, deşi ifosele unora şi ambiţiile n-au încetat.
Campionatul acesta ne pune pe toţi pe gînduri prin ceea ce se petrece pe stadioane. Piteştiul a fost un caz, şi nu singular, dezbătut la timpul respectiv. Dar nu şi ultimul.
Miercuri, am avut noi mostre de crasă indisciplină, pe teren şi în tribune, nu avertismente, nu semnale de alarmă, ci fapte grave care alterează spiritul de sportivitate, produc atâta amărăciune, de parcă n-am avea şi alte multe, multe necazuri în viaţa de toate zilele. Lupta oarbă, goana după puncte, victoria cu orice preţ, chiar dacă partenera de întrecere e mai bună, taote duc la acte reprobabile, la manifestări ostile, la înjurături şi ameninţări faţă de unele persoane care se află în perimetrul fotbalului.
Miercuri, s-au repetat asemenea exemple nedorite. La Petroşani, la meciul Jiul - Inter Sibiu, jocul a fost întrerupt două minute, timp în care arbitrul a fost îmbrâncit şi dus pe tuşă de echipierii Jiului, pentru că îndrăznise să-l elimine pe Varga, care lovise fără balon! Şi primii care au făcut acest lucru au fost... Varga şi Florescu, acesta din urmă eliminat de pe teren acum câteva etape. În acest timp, unii spectatori erau fata să se amestece în nedorita situaţie. Noroc cu intervenţia lui Cornel Cărare, din conducerea clubului Jiul, care şi-a potolit jucătorii în momentul când arbitrul anunţase că va încheia jocul după trei minute.
La "marele derby", dacă în timpul partidei, galeriile lui Dinamo şi Steaua au avut cât de cât o comportare mai civilizată, ei bine, după joc, unii dintre aceşti falşi suporteri, în majoritate tineri, cu o ţinută care le desconspiră carenţele de ordin social, au oferit un degradant spectacol pe străzile din jurul stadionului, încărierări în care s-a apelat şi la... gradene rupte din stadion! Aflăm că au fost sparte şi geamurile la autocarul echipei Steaua. Fapte reprobabile, care, de fapt, revin în actualitate, pentru că s-au mai petrecut şi în anii trecuţi, şi în primăvară. Marea masă a spectatorilor corecţi, ce vin la stadion să vadă fotbal sau să-şi încurajeze corect echipele, adevăraţii susţinători, iată, nu pot să-i calmeze pe cei ce la fac numai rău, în ciuda unor iniţiative ale ligilor susţinătorilor. Este, deci, nevoie de măsuri ferme, de sancţionare, de pedepsire aspră a celor ce încalcă legile ţării şi care cred acum că poţi ieşi cu bâta în drum, fie şi în numele fotbalului!
Tabloul incidentelor de miercuri a fost completat de cele întâmplate pe stadionul Giuleşti. Acolo, la meciul Rapid - Universitatea Craiova, oaspeţii au marcat un gol corect, primul. A intervenit decizia greşită a tuşierului Macavei şi jucătorii rapidişti au folosit momentul ca să protesteze, să-l izoleze minute întregi pe arbitrul Constantin (foto), să-l determine să anuleze golul. Mai mult, au ameninţat că se retrag de pe teren. Şi când arbitrul, ca o stratagemă de salvare, ca să scape de bruscări, le-a spus că e ofsaid, ca să poată veni la centrul terenului, a fost rândul celor de la Universitatea să se îndrepte spre amrginea terenului, refuzând să reia jocul. (Au început echipele să-şi facă singure dreptate?) Arbitrul rămăsese pe poziţia sa, "gol valabil" şi rapidiştii şi-au reluat protestele, injuriile şi îmbrâncelile, până a venit (iar, ca la Pieşti) Rică Răducanu, care i-a potolit. Preocupaţi de anularea golului cu pricina, fotbaliştii rapidişti, şi cu un jucător eliminat, n-au mai ost în stare să evolueze cum trebuie şi aveau să piardă meciul în mod lamentabil. Dar atitudinea lor a incitat o parte din spectatori, unii neavând altceva de făcut decât să vină spre tribuna oficială şi să înjure, să ameninţe cu o răutate fără margini, iar după meci să-i caute pe arbitri la cabine, vă imaginaţi în ce scop...Prin măsurile luate de club, arbitrii au părăsit stadionul neloviţi, dar de ce a fost nevoie de toate astea?
A rămas, ca şi în cazurile amintite mai sus, pe lângă gradene rupte sau geamuri sparte, multă amărăciune. Teamă. Chiar repulsie.
În aceste condiţii, unde se va ajunge cu campionatul? Va avea fotbalul de câştigat? Încotro se îndreaptă el?
Articol publicat în revista "Fotbal" din data de 12 octombrie 1990, sub semnătura lui Constantin Alexe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu