Teribil. E altceva, parcă o altă planetă. Americanii sunt nişte tipi foarte serioşi şi sufletişti, de aceea au ajuns unde au ajuns. Mă uitam, de exemplu, la familia McConnell, irlandezi de origine, unde am locuit împreună cu suceveanul Constantin Gheorghe. De când am intrat în curte, ne-au pus cheile de la casă în mână, s-au îngrijit să nu ne lipsească nimic, ne-au dus zi de zi, cu una dint cele patru maşini, la terenurile unde arbitram. Era ceva incredibil, iar eu unul am rămas uimit de amabilitatea acestor oameni.
Câte meciuri ai condus în cele 11 zile de competiţie?
În total 9 partide, dintre care două la centru, 6 la linie şi o rezervă. Alături de Silviu Ioan, cu care am călătorit pe toate continentele, am făcut o tuşă la finala feminină categoria 19 ani, a treia partidă ca importanţă din turneu. Poate că am fi putut arbitra în brigadă completă întâlnirea, dar Constantin a avut o problemă cu genunchiul piciorului drept, care i s-a umflat, şi n-a mai vrut să forţeze. Oricum, el a lăsat o impresie extraordinară, iar românii spuneau că este cel mai bun arbitru FIFA din ţară care a participat vreodată la "Dallas Cup".
Dar Biziniche şi Ioan cum s-au comportat?
Bine. Consider că s-a făcut o bună propagandă fotbalului românesc, care are o cotă mare în State. Dovadă că mai multe echipe din campionatul profesionis american, pornit chiar în perioada întrecerii din Texas, şi l-ar dori în lot pe Gheorghe Hagi.
Aţi izbutit să vizitaţi celebra "South Fort"?
Filmările s-au terminat, aşa încât ferma s-a închis pentru public, dar se construieşte una asemănătoare în apropiere. În schimb, am urcat în cea mai mare clădire din Dallas, Reunion Tower, am făcut poze pe locul unde a fost asasinat Kennedy şi am luat parte la numeroase recepţii, unde am împărţit tuturor oficialităţile fanioane cu emblema FRF. Într-o seară, primarul Ron Kirk a organizat un party special pentru cei aproape 200 de arbitri invitaţi, incluşi, cu poze şi date personale, într-o revistă special editată cu prilejul turneului.
Ce nume importante din arbitrajul internaţional au venit la Dallas?
Americanul Arturo Angelis, Abraham Klein, Mikkelsen, Lamolina, Hans Jurgen Weber sau brazilianul Ramiz Wright. Participanţii au primit din partea organizatorilor câte un set de echipament, pe care l-am completat cu două fanioane, cumpărate la faţa locului.
Înseamnă că în campionat o să semnalizeze cu ele?
Bineînţeles. Să aibă şi Divizia Naţională ceva din America, nu?
Interviu publicat de ziarul "Sportul românesc" din data de 11 aprilie 1996, semnat de Justin Gafiuc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu