vineri, 27 august 2010

Arbitrul Ion Crăciunescu victima unei înscenări?

O maşină deteriorată. Ce crede observatorul federal. "Nişte măgari de indivizi s-au băgat peste arbitru". Şi, totuşi, Vasile Mezei are piciorul rupt. "Nu l-am văzut în viaţa mea pe omul ăla".
Având terenul impracticabil, acoperit de apă, Minerul Cavnic din seria a III-a a Diviziei B a primit, sâmbătă, vizita Universităţii din Cluj-Napoca la Baia Sprie. Studenţii de pe Someş, de altfel liderii clasamentului, au învins cu 2-0 şi corespondentul nostru prezent la meci, Vladimir Cinezan, şi-a intitulat cronica apărută ieri "Fără probleme", notând prestaţia arbitrului vâlcean Ion Crăciunescu cu 9.
"Fără probleme", probabil, pentru formaţia clujeană, dar nu şi, după cum veţi constata, pentru reputatul cavaler al fluierului purtător al ecusonului FIFA, pentru care partida de la Baia Sprie va fi greu de uitat. Sau chiar mai mult. Concret, însă, ce s-a întâmplat după încheierea întâlnirii, pe parcursul căreia, amănuntul nu e lipsit de importanţă, Ion Crăciunescu a dictat, la scorul de 0-0, în minutul 37, un penalty în favoarea oaspeţilor, transformat de Dican. Să-l ascullăm chiar pe arbitru, citând din raportul suplimentar depus la FRF: "La terminarea partidei, un grup de spectatori turbulenţi m-a apostrofat, înjurat, scuipat, lovind maşina (n.a. - proprietatea arbitrului, bănuim) cu picioarele şi pumnii, având drept urmare îndoirea tablei în câteva locuri şi spargerea geamului lateral cu o sticlă. Aceste incidente s-au petrecut la ieşirea din stadion, în drum spre maşină".
Asemenea acte reprobabile, tot mai numeroase, din păcate, în fotbalul nostru, cu precădere în diviziile inferioare, nu ne-ar fi determinat să punem mâna pe condei. S-au mai văzut arbitri agresaţi, iar Ion Crăciunescu însuşi, vestit pentru corectitudinea sa, a mai trăit momente de acest gen. Dacă totuşi insistăm e pentru că povestea nu s-a sfârşit prin deteriorarea autoturismului. Deznodământul e relatat, după cum urmează, de observatorul federal al meciului, fostula rbitru Romeo Stâncan (care, în paranteză fie spus, a calificat evoluţia lui Crăciunescu cu 8): "După câteva minute de mers (n.a. - deducem că, împotriva recomandărilor federaţiei, observatorul se găsea în maşina arbitrilor), am fost ajunşi de un echipaj al poliţiei judeţene, care ne-a condus la sediul poliţiei. Acolo ni s-a comunicat că, la plecare, s-ar fi produs un accident cauzat de maşina arbitrului Crăciunescu, urmat de fracturarea piciorului unui cetăţean. Am continuat să ne deplasăm la Spitalul Judeţean, unde era transportat respectivul accidentat... Cred că respectivul accident s-a produs prin împingerea cetăţeanului în dreptul unei borduri înalte care se afla lâmgă maşină, accidentul reieşind din busculadă".
Pentru a obţine o confirmare sau, dimpotrivă, o infirmare a celor scrise de dl. Stâncan, am luat-o ieri, cum se zice, pe firul apei. Şeful poliţiei din Baia Sprie, locotenentul major Vasile Tarta a lipsit toată dimineaţa, ofiţerul de serviciu, plutonierul ovidiu Cherebuţu, informându-ne că "e sus, la flotaţie, cu un caz". Despre cele petrecute sâmbătă, pe stadionul din oraş, plutonierul ne-a mărturisit: "Nişte măgari de indivizi s-au băgat peste arbitru. Noi am asigurat toate problemele, dar şi arbitrul, în loc să plece a coborât din maşină şi s-a luat în gură cu ăia". N-a fost în măsură să ne ofere detalii depsre accident. Auzise că s-a lăsat cu un picior rupt, "dar actele sunt la şefu', iar eu nu mă amestec în ce nu posed la perfecţie".
Am contactat apoi Spitalul Judeţean din Baia Mare, solicitând Secţia de ortopedie. Un prim apel n-a dat nici un rezultat. Doctorul Constantin Prie (dacă am recepţionat exact), ni s-a spus, e în operaţie. Nu ieşise nici la cel de-al doilea apel, dara sistenta medicală Nastasia Sut a avut amabilitatea să ne edifice: "Da, sâmbătă, la ora 13.45 s-a internat Vasile Mezei de 42 de ani, domiciliat în Baia Mare, strada Petru Rareş 20/68, cu fractură de gambă la piciorul drept. În prezent, piciorul e în extensie, iar pacientul urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale. Nu cunosc amănunte, dar dânsul pretinde că l-a lovit arbitrul de la un meci. Care arbitru şi care meci, nu ştiu". Adăugăm că, după propriile-i cuvinte, Mezei consumase o sticlă de votcă.
Acestea sunt faptele pe care doar le-am înfăţişat, ferindu-ne de orice parti-pris. FRF ne-a anunţat că joi va dezbate cazul, invitând "la bară" toate părţile. Referitor la calitatea de gazdă a Minerului Cavnic, lucrurile par limpezi şi, fără să o dorim, probabil că i se va ridica dreptul de organizare, asociaţia amintită figurând totuşi, deşi pe un alt stadion, ca gazdă şi neasigurând arbitrilor securitatea prevăzută de regulament. Ca prestaţie, invocând cronica din "Sportul românesc" şi, precumpănitor, raportul observatorului federal, lui Ion Crăciunescu nu i se poate imputa nimic. În ceea ce priveşte accidentul pe care l-a produs, sau nu, competenţa noastră încetează, având să se pronunţe organele de anchetă. Oricum pentru Ion Crăciunescu, un nume şi un renume în fotbalul internaţional, momentul nu e deloc plăcut, chit că dânsul ne vorbea, ieri, despre "un scenariu lamentabil! Mi-au luat sânge, m-au pus să dau declaraţii, dar nu l-am văzut în viaţa mea pe omul acela?! Cum să-i fi rupt piciorul când eram încălţat în adidaşi?!" Noi îl credem, dar n-ajunge. Nu vom uita, dacă vor apărea elemente noi, să vă ţinem la curent.
Material apărut în ziarul "Sportul românesc" din data de 31 martie 1992, sub semnătura lui Ovidiu Ioaniţoaia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu