Florine, te-ai întors sâmbătă seara de la cursul de instruire organizat de UEFA cu toţi arbitrii europeni care au intrat pe lista FIFA în 1998. Cum a fost la Palma de Mallorca?
Am fost cazaţi la un hotel de cinci stele, "Valparaiso Palace". În prima seară, am participat la o recepţie la care au luat parte cursanţii şi reprezentanţii UEFA, între care s-au numărat Vautrot, Ponnet, Casarin, Van der Kroft, Roth sau preşedintele comisiei de specialitate, maltezul Mifsud. S-a băut o cupă de şampanie şi am stat de vorbă circa o oră. Mă pregătisem foarte bine de acasă în ce priveşte limba engleză, termenii tehnici, iar asta m-a ajutat enorm, inclusiv ca să-mi fac mulţi prieteni.
Cu cine ai stat în cameră?
Cu moldoveanul Andrei Iacovlev. M-am bucurat, pentru că am putut să mai vorbesc şi în română. Nu mă aşteptam să am această ocazie.
Ce subiecte s-au abordat în cadrul cursului?
Una dintre lecţii se referea, de exemplu, la comportamentul arbitrului internaţional de la plecare şi până la întoarcerea în ţară. Am fost fericit, deoarece, apreciind intervenţiile mele în engleză, cei de la UEFA m-au desemnat responsabil de grupă în discuţiile tehnice, deşi existau alţi arbitri care proveneau dintr-un fotbal mai valoros. După prezentarea în plen a unei teme, fiecare grupă de 10 oameni se retrăgea într-o cameră specială pentru a diseca o mulţime de faze pe video şi pentru a dialoga pe marginea lor. În calitate de responsabil, aveam datoria să-mi notez fiecare nelămurire, care era dezbătută apoi din nou în plen. În grupa mea se aflau italienii Rodomonti şi Mesina sau neamţul Herbert Fandel, ultimul spunându-mi ulterior că are amintiri frumoase din România, unde a fost arbitru de rezervă la meciul Steaua - ŢSKA Sofia, 3-3. A rămas încântat de ospitalitatea gazdelor.
Aţi vizitat oraşul?
Am făcut o excursie la "Peştera Dracilor". Extraordinar! La un moment dat am ajuns într-un fel de amfiteatru, în interiorul peşterii, unde se afla şi un mic lac. Aici am văzut un program artistic de muzică spaniolă, susţinut de nişte tipi care cântau la banjo din câteva bărci. A fost superb, iar vizita a durat vreo 40 de minute.
Care ar fi concluziile tale referitoare la acest curs?
Mi-am completat bagajul de cunoştinţe şi am sesizat că arbitrii români au un mod asemănător de a trata problemele tehnice ca şi Comisia UEFA, ai cărei membri au avut numai cuvinte de laudă la adresa României, unde Comisia Centrală de Arbitri a trecut la un proces masiv de întinerire.
Interviu apărut în ziarul "Pro Sport" din data de 16 februaruie 1998, semnat de Justin Gafiuc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu