În numărul din 18 mai al publicaţiei "Futbol", ce apare la Moscova, este reprodus un articol din bisăptămânalul german "Kicker".
Articolul se intitulează "Arbitrul care se teme să facă o greşeală mai bine să stea acasă". Subiectul articolului, în fapt o dezbatere între actualul preşedinte al Comisiei de Arbitri din Germania, Volker Roth, şi doi dintre reputaţii purtători ai ecusonului FIFA, Kelmut Krug şi Markus Merk, este legat de relaţiile pe care trebuie să le aibă arbitrii cu cluburile organizatoare şi care trebuie să fie strict relaţii de meci.
Volker Roth precizează că există chiar o circulară în acest sens, circulara cu nr. 9 din partea UEFA, prin care se recomandă controlarea de către un observator, numit special în acest scop, a relaţiilor arbitru - echipa gazdă. "Pentru că înainte - spune domnia sa - au existat încercări de corupere a arbitrilor. (NR - recentul caz al elveţianului Rothlisberger dovedeşte că meteahna e la fel de valabilă şi acum). Şi foloseşte ca argument un meci arbitrat chiar de dânsul în urmă cu 11 ani: "În a986 am condus la Bucureşti partida din semifinalele retur ale Cupei Campionilor, Steaua - Anderlecht, pe care gazdele au câştigat-o cu 3-0. Era pe timpul lui Ceauşescu, iar unul dintre conducătorii clubului era chiar un fiu al lui. Am fost invitaţi la Ministerul Apărării şi toate cele necesare nouă pentru arbitraj se aflau într-o cameră ticsită de covoare şi blănuri. NI s-a propus să alegem ce dorim. Fusesem însă preveniţi în legătură cu asemenea încercări şi, fireşte, am refuzat".
Comentând relaţia arbitru - echipă organizatoare, Helmut Krug a spus la rândul său că nu înţelege cu ce este obligat arbitrul să ajute gazdele. "Cu cina după joc? Nu cred că voi accepta vreodată să acord un 11 metri pentru o pereche de crenwurşti".
Acest material a apărut în ziarul "Gazeta Sporturilor" din data de 28 mai 1997, sub semnătura lui Sorin Dumitrescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu