Fost preşedinte la Sporting Farense şi, în prezent, la Imortal de Albufeira, Fernando Barata se află de câtăva vreme în conflict cu mult mai influentul Pinto da Costa, preşedintele lui FC Porto, campioana la zi a Portugaliei, schimbul lor de replici stârnind un adevărat scandal în fotbalul lusitan. Mai nou, cotidianul "Record" a publicat luni o altă declaraţie incendiară a lui Barata, acesta precizând că, la rugămintea lui Pinto da Costa, l-a cumpărat pe arbitrul partidei FC Porto - Aberdeen din ediţia 1984 a Cupei Cupelor, facilitând astfel pătrunderea lui FC Porto în finala de la Basel a C2, pierdută cu 2-1 în faţa lui Juventus.
E adevărat că Barata nu dă nici un nume şi nici nu precizează dacă s-a "implicat" în meciul tur sau în cel retur, ambele câştigate de Porto cu 1-0. Cum însă "spovedania" lui cuprinde trimiteri la relaţiile lui Porto cu cluburidin Bulgaria şi România, nominalizând pe Dinamo, deducem că el s-a referit la întâlnirea tur, condusă de o brigadă românească în frunte cu Ioan Igna. Citişi în continuare părerea fostului arbitru Igna (foto).
Domnule Ioan Igna , aţi devenit subiect de scandal în Portugalia, fiind acuzat că aţi fi tras pentru FC Porto în semifinala cu Aberdeen din ediţia 1984 a Cupei Cupelor! Se scrie chiar că Porto v-ar fi cumpărat, dar şi că în ţară s-ar fi făcut presiuni asupra dumneavoastră să favorizaţi echipa portugheză!
Da, am primit un telefon de la un canal de televiziune din Portugalia, fiind întrebat dacă am avut neplăceri din partea lui Ceauşescu fiindcă Porto n-a învins atunci decât cu 1-0, când ar fi trebuit să bată cu 3-0! Le-am spus că e o aberaţie.
Există vreun sâmbure de adevăr în toată povestea?
Îmi amintesc că în ziarele portugheze de după meci a apărut o declaraţie a lui Fernando Gomes, golgheterul de atunci al lui Porto, care-mi reproşa că nu am acordat un penalty la o intervenţie a unui fundaş scoţian asupra sa. Altfel, observatorul UEFA mi-a dat dreptate, iar nota lui a fost una bună. deci, n-am ţinut cu Porto!
Aţi primit vreun cadou de la Porto?
Aşa cum se obişnuieşte, atât eu cât şi tuşierii Mircea Salomir şi Ion Velea, am primit un ceas, un fanion şi câteva insigne.
Vreun oficial al clubului Dinamo, care ar fi fost legat de Porto, v-a contactat înainte?
Ştiu că Dinamo avea raporturi strânse cu FC Porto, în acea perioadă a efectuat câteva turnee de pregătire acolo, dar atât. Dacă Dinamo n-a reuşit să aranjeze vreun meci cu mine în ţară, vă închipuiţi că era imposibil să medieze pentru un joc internaţional. Cea mai bună dovadă e că am arbitrat mai multe meciuri Craiova - Dinamo, derbyul acelor vremuri, iar Dinamo n-a câştigat nici unul. În concluzie, cred că e vorba de o reglare de conturi în fotbalul portughez, în care sunt amestecat şi eu fără nici o noimă. Conştiinţa mea e curată.
Material apărut în ziarul "Sportul românesc" din data de 13 noiembrie 1996, sub semnătura lui Emanuel Terzian.
Despre acelaşi subiect a scris în aceeaşi zi şi "Ziua- Prahova", în afara datelor de bază apărând suplimentar şi declaraţiilor asistenţilor lui Igna, Mircea Salomir şi Ion Velea.
Mircea Salomir: "Nu se pune problema unui blat la Porto"
Unul dintre cei doi tuşieri la partida din semifinalele Cupei Cupelor ediţia 1983-1984, arbitrul român Mircea Salomir, consideră că acuzaţiile care i se aduc centralului întâlnirii, Iona Igna, în presa portugheză, acuzaţii conform cărora acesta ar fi "tras" pentru FC Porto, nu sunt întemeiate. "La vremea respectivă mai multe publicaţii din Portugalia a scris chiar că Igna a defavorizat echipa gazdă, neacordându-i un penalty în prima repriză, la scorul de 0-0. Dacă Igna ar fi vrut să-i ajute pe cei de la FC Porto, putea foarte uşor să acorde această lovitură de la 11m".
Ion Velea: "Pe partea lui Salomir a fost o fază litigioasă"
Unul dintre tuşierii meciului de la Porto, craioveanul Ion Velea, ne-a declarat următoarele: "Nici vorbă de vreun cadou din partea portughezilor. Ba, mai mult. Trebuia să stăm într-un hotel de 5 stele, ne-au băgat în altul mai modest. La fel ne-au făcut şi cu restaurantul! Cât priveşte meciul, a fost o fază litigioasă pe partea lui Salomir, rezolvată în favoarea oaspeţilor. de aceea, ne-am pus toată presa portugheză în cap, ei considerând că am tars cu scoţienii".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu