sâmbătă, 21 august 2010

A cumpărat sau nu Olympique Marsilia meciul de la Bruges din ediţia 1992-93 a Ligii Campionilor?

Arbitrul partidei, Ion Crăciunescu, afirmă că pe teren nu a observat nimic suspect
Articolul apărut săptămâna trecută în cotidianul francez "Le Monde" despre fostul preşedinte al lui Olympique Marsilia, Bernard Tapie, în care se menţionează că acesta ar fi cheltuit 19 milioane dolari pentru aranjarea unor partide din cupele europene susţinute de echipa sa şi efectuarea unor transferări dubioase, n-a rămas fără urmări. Acuzele aduse clubului belgian FC Bruges, care nu şi-ar fi apărat corect şansele în partida retur (cea susţinută acasă) în faza grupelor, în ediţia 1992-93 a Ligii Campionilor, la 22 aprilie 1993, pierzând cu 0-1 şi facilitând astfel calificarea francezilor în finală în dauna scoţienilor de la Glasgow Rangers, au declanşat o reacţie imediată din partea conducătorilor UEFA. Aceştia au constituit o comisie de anchetă formată din trei membri, ale căror nume sunt ţinute în secret. Replica belgiană n-a întârziat nici ea, secretarul clubului, Jacques Denolf, negând orice aranjament.
Partida cu pricina a fost arbitrată de vâlceanul Ion Crăciunescu (foto - chiar pe stadionul din Bruges, înaintea acestei partide, împreună cu Ilie Coţ, Zoltan Erdei şi observatorul german Johannes Malka), întreaga brigadă românească fiind apreciată cu nota 9. Contactat telefonic ieri dimineaţă la Râmnicu Vâlcea, Ion Crăciunescu ne-a declarat că după cele observate de domnia sa pe teren, nu a avut nici un moment impresia unui meci aranjat. "Dacă aş fi observat ceva suspect aş fi anunţat imediat UEFA" - a spus dânsul. "Trebuie să recunosc însă că pe mine m-a preocupat, în principal, desfăşurarea în bune condiţii a jocului, dacă a existat ceva între cluburi nu cunosc. Eu nu am remarcat nimic în comportamentul jucătorilor. Mai departe nu mai era treaba mea şi deci nu pot spune decît ce am văzut pe teren".
Meciul de la Bruges nu este singurul în care Tapie este acuzat de aranjament. Acel 6-0, scor de maidan, administrat ruşilor de la ŢSKA Moscova, echipă care în rest nu a pierdut decât la un gol diferenţă în deplasarea de la Bruges şi chiar a remizat la Glasgow, a ridicat încă de acum doi ani, de când Olympique Marsilia intrase în colimator pentru afacerea de corupţie din campionat cu jucătorii de la Valenciennes, destule semne de întrebare, existând chiar declaraţii acuzatoare din tabăra rusă.
Revenind la meciul de la Bruges, "Gazeta" a scris încă de atunci că partida s-a încheiat încă din min. 2 după golul lui Boksici, în restul timpului nemaiîntâmplându-se nimic fotbalistic. Cum antrenorul francezilor era un... belgian, Raymond Goethals, şi cum înaintea partidei antrenorul gazdelor, Hugo Broos, a decis nefolosirea unor jucători pe motiv că meciul de campionat cu Waregem se anunţa mai important, iată că există destul şi grave semne de întrebare asupra corectitudinii cu care FC Bruges şi-a apărat şansele în acel meci decisiv pentru stabilirea finalistei dată de grupa A, pentru care se luptau înaintea acelei partide Olympique şi Rangers.
Articol semnat de Sorin Dumitrescu şi apărut în ziarul "Gazeta Sporturilor", din data de 8 ianuarie 1997.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu