O ştie multă lume. Arbitrul, bun, al Diviziei Naţionale, pe numele său Dan Dragoş Crăciun, este medic la Cluj. Dorind să ştiu mai mult despre el (poate şi dumneavoastră), i-am aţinut calea, cum se spune, sâmbăta trecută când ştiam că a sosit la Bucureşti. L-am abordat mai întâi telefonic, la hotelul Ambasador, unde era cazat, în dimineaţa meciului Steaua - UTA pe care urma să-l arbitreze. Dimineaţa, ziceam, este "liber". Dar, stupoare: n-a avut timp decât pe la ora 10.30 când venea de la stadion?! "Da, mi-a explicat. În dimineaţa meciurilor fac un antrenament de 45 - 60 minute". Şi-a format un stereotip, o spune singur: "În ziua jocului fac un micro-antrenament".
Îmi propun să vorbim cât mai puţin de arbitraj, de fotbal. Greu însă. Trebuie să-mi notez câte ceva ce ţine să-mi spună: în după-amiaza aceea (19 noiembrie) va arbitra cel de-al 66-lea meci în DN; a primit nota 9 pentru modul în care a condus partida Rusia - San Marino (under 21); va urma o delegaţie nominală în preliminariile CE de juniori în Spania între 6 - 14 decembrie. Mai are patru ani şi jumătate de arbitraj şi, deşi n-o spune, vrea să mai "urce". Precizează că tot ceea ce a realizat are la baza multă muncă (de altfel acest cuvânt revine obsedant în discuţia cu el), amintind însă şi de ajutorul primit de la Gheorghe N. Gherghe, Dan Petrescu, Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, Mircea Salomir. "Vă bănui, spun, că vreţi să-i periaţi". Se necăjeşte, apoi, convingător, îmi explică în ce fel au făcut-o, cu rezultate, pentru perfecţionarea lui ca arbitru. Şi-l cred, mă convinge.
Insist să-l îndrept spre o altă direcţie pentru a afla amănunte privitoare la profesia sa. DD crăciune ste medic şef la Dispensarul Medical Sportiv al Direcţiei Sanitare Cluj. Generalist, se îndreaptă hotărât spre medicina sportivă. Se mândreşte cu absolvirea celui de-al doilea an al unui curs de acupunctură. Rezultate, deci, pentru a doua specializare. "Vede" în viitor un cabinet de acupunctură specializat la Cluj, asemănător cu cel din Bucureşti, la care lucrează cunoscutul Florin Brătilă. Medicina sportivă o preocupă şi pe soţia sa, Ştefania, în prezent medicul echipei de volei feminin Universitatea.
În final, îi solicit să facăî două mărturisiri mai de suflet. Se conformează: "Mă bucur că am reuşit să renunţa la gestica teatrală în arbitraj. M-au ajutat colegii dar şi ziariştii, dar sunt decepţionat de faptul că la concursul de promovare al arbitrilor judeţul Cluj nu a prezentat noi tineri. E trist pentru judeţul nostru, cu tardiţie în această direcţie".
Plăcut interlocutor acest medic Crăciun din Cluj...
Articol apărut în ziarul "Fotbal plus" din data de 22 noiembrie 1994 şi semnat de Modesto Ferrarini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu