joi, 12 august 2010

Aşchia nu sare departe...

Tradiţionalul turneu de la Minneapolis a fost, încă o dată, pentru arbitrajul românesc, prilej de a demonstra saltul său valoric. Competiţie care a reunit la start 675 de echipe, USA Cup şi-a căpătat deja un loc distinct între turneele de vară de pe mapamond. Amănunte despre turneu am aflat de la "ecusonul" FIFA dr. Dan Crăciun (foto), prezent pentru a doua oară consecutiv la întrecere, ca invitat special al organizatorilor.
Ce înseamnă, de fapt, acest turneu?
Este, fără îndoială, o competiţie internaţională, jocurile desfăşurându-se concomitent pe 42 de terenuri de fotbal, atâtea cât cuprinde complexul de la Minneapolis. Anul acesta, competiţia a fost marcată serios de caniculă, 40 - 43 de grade, fapt ce i-a determinat pe organizatori să decidă ca fiecare joc să poată fi întrerupt la jumătatea reprizei, pentru ca micii fotbalişti să bea apă şi să se odihnească puţin. Corpul cavalerilor fluierului a numărat 128 de arbitri, dintre care 48 străini şi 80 americani, între ei şi 5 "ecusoane" FIFA, doi români, eu şi Patriciu Abrudan, doi portughezi şi un arbitru din Ecuador. Trebuie să spun că, înaintea acestui turneu, desfăşurat între 8 - 15 iulie, se dispută o competiţie tradiţională, All America, turneu de fotbal feminin, cu participarea tuturor echipelor americane, la care am oficiat şi noi, românii prezenţi acolo. Ritmul competiţiei a fost de-a dreptul impresionant, fiecare dintre arbitri oficiind câte trei partide pe zi, în total trecându-ne în cont câte 30 de jocuri. O adevărată performanţă.
Cum s-au prezentat arbitrii români?
Fără falsă modestie, pot spune că am fost adevăraţii ambasadori ai fotbalului românesc, dovadă că toţi cei prezenţi am arbitrat finale ale competiţiei. Eu, finala de băieţi (17 ani), Patriciu Abrudan finala de fete (17 ani), Valeriu Ioniţă finala mică la băieţi (16 ani), Marian Salomir, fiul fostului mare arbiru Mircea Salomir, finala mică la fete (19 ani), Augustus Constantin, fiul "ecusonului" FIFA, vâlceanul Gheorghe Constantin, finala mică la băieţi (14 ani) şi Călin Znamirovski, un român din Cluj, aflat la studii în America, finala mică la băieţi (19 ani). Remarc, de asemenea, şi prestaţia arbitrului clujean Aurel Coroianu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Cluj, prezent la competiţie. Evoluţia noastră i-a determinat pe organizatori să ne comunice, la banchetul final, că pentru ediţia viitoare vor invita din România cel puţin 10 arbitri. Este, cu siguranţă, un semn al valorii românilor. Vreau să vă mai spun că întreaga competiţie a fost sponsorizată de firma Umbro, fiecare arbitru primind cadou din partea acesteia câte o sacoşă şi un echipament complet. Nu pot să închei fără a remarca modul în care cei doi tineri arbitri prezenţi acolo, Marian Salomir şi Augustus Constantin, au condus fiecare joc. Sunt două mari promisiuni pentru arbitrajul românesc.
Acest interviu a apărut în ziarul "Gazeta Sporturilor" din data de 25 iulie 1995 şi este semnat de Şerban Ionescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu