luni, 22 noiembrie 2010

Valeriu Banu s-a internat la secţia de neurologie a Spitalului "Gh. Marinescu"

Comoţie cerebrală sau teatru?
Alexandru Lupşa, şeful clinicii de neurochirurgie din Tg. Mureş, spune că arbitrul "nici măcar nu a leşinat. Are o julitură la tâmplă, ca o bubă provocată de înţepătura unui ţânţar"
Ieri, în jurul orei 16, asistentul ploieştean Valeriu Banu a fost internat la secţia de neurologie a Spitalului "Gheorghe Marinescu" din Bucureşti, unde astăzi urmează să i se facă analizele complete care să permită medicilor pronunţarea unui diagnostic clar. Înainte însă, arbitrul prahovean s-a perindat prin alte două spitale din Capitală. Dimineaţă, el s-a prezentat la Institutul Medico-Legal şi, după ce a fost consultat, a mers la Spitalul Sf. Ioan, unde a purtat o discuţie cu doctorul Dan Georgescu, o rudă îndepărtată a sa. Cum aici nu există secţie de neurologie, Banu a primit trimitere către "Gheorghe Marinescu", unde medicul de gardă Sorin Tuţă i-a întocmit fişa de internare.
De la clinica de neurochirurgie din Tg. Mureş, arbitrul a venit cu diagnosticul "escoriaţie superficială de 3x5mm cu minim hematom hipodermic de1x0,5cm sensibil la palpare". Medicul primar Alexandru Lupşa, şeful clinicii, a explicat că "din punct de vedere medical, domnul Banu este perfect sănătos. De fapt, acolo a fost un eveniment banal, exagerat, care nu a avut nici o consecinţă medicală serioasă. Dânsul nu a avut nici un fel de suspendare a stării de conştiinţă. Omul nici măcar nu a leşinat". După cum s epoate vedea însă şi în materialul de mai jos, Banu pretinde că la Tg. Mureş a fost tratat totalmente diferit faţă de modul în care au văzut lucrurile doctorii din Bucureşti, care i-au recomandat efectuarea unor analize amănunţite după ce vor fi constatat că starea sa este instabilă.
Martori oculari pretind că, după ce s-a întors la stadion de la spitalul din Tg. Mureş, Banu a fost suspectat de Sorin Vădana (foto dreapta) că ar fi jucat teatru, iar între ei s-ar fi născut o discuţie mai dură. Asistentul a mărturist ieri că nici unul dintre colegii de brigadă nu l-a vizitat la clinică pentru a se interesa direct de sănătatea sa, dar a negat ferm varianta că ar fi avut un dialog mai aprins pe această temă cu Vădana. Ultimul a scris în raportul de joc, la fel ca şi observatorul George Ionescu, că bricheta care i-ar fi produs starea de inconştienţă lui Banu i-a fost înmânată chiar de tuşierul ploieştean, în condiţiile în care, imediat după meci, "centralul" a spus că obiectul cu pricina l-a primit de la dinamovistul Contra, fapt confirmat ulterior şi de jucător!
Dinspre Tg. Mureş s-a format un curent de opinie conform căruia reacţiile lui Banu au fost exagerate, nefiind exclusă nici varianta ca el să fi ajuns într-o asemenea stare din cauza unor mai vechi probleme de sănătate. Până acum însă, asistentul din Ploieşti nu s-a mai confruntat niciodată cu astfel de lucruri şi, de fiecare dată, analizele de la începutul fiecărui sezon i-au ieşit foarte bine. Singurele situaţii în care Banu s-a plâns de greutăţi au apărut cu ocazia testelor fizice. De altfel, în vara lui 1995, la Constanţa, în prezenţa lui Michel Vautrot, el a ratat testul Cooper din pricina unei rupturi musculare, care i-a făcut necazuri permanent de atunci şi până în prezent. Se pare că prahoveanul suferă de insuficienţă de calciu şi magneziu, motiv pentru care, în urmă cu irca patru ani, a şi urmat un tratament specific de fortificare. Din 1996, Banu a dispărut şi de pe lista FIFA, unde nu a zăbovit decât un singur sezon, fiind înlocuit de bistriţeanul Emil Urcan, ajuns între timp în lotul divizionar B.
Ploieşteanul a ajuns acasă abia joi dimineaţă, la ora 3 şi jumătate
"Vor să-i salveze pe ăştia de la ASA"
Asistentul prahovean afirmă că medicii de la IML au râs când au auzit diagnosticul care i se pusese de către cei de la Tg. Mureş, unul greşit în opinia lor
Valeriu Banu a părăsit Serviciul de Urgenţă al Spitalului Clinic Tg. Mureş, după propriile-i spuse, la orele 21.30 ale serii de miercuri. A fost condus de acolo la sediul clubului de către conducătoriii ASA, însoţiţi de un medic legist. La club îl aşteptau observatorul partidei, George Ionescu, şi arbitrul Sorin Vădana. Din surse care au ţinut să-şi păstreze anonimatul am aflat că atât Vădana, cât şi observatorul, au trecut în rapoarte faptul că Banu a acuzat că a fost lovit cu o brichetă. Acest lucru i-a fost relatat lui Vădana de către asistentul ploieştean, în momentul în care centralul s-a deplasat către cel căzut. Pe urmă însă, la spital, Banu a spus că a fost lovit cu altceva, probabil o piatră. Ploieşteanul a plecat din Tg. Mureş la ora 22.30, împreună cu George Ionescu (foto stânga), la bordul maşinii acestuia, şi a ajuns acasă joi dimineaţă, la ora 3.30.
Ieri, la prânz, Banu ne-a declarat: "Am fost azi-dimineaţă la Institutul de Medicină Legală, iar doctorii de acolo au început să râdă când au citit fişa cu care am venit de la Tg. Mureş. Se vede de la distanţă că e lovitură, mi-au spus ei. Nu cum spunea doctorul ăla de acolo, că m-aş fi lovit când am căzut. Ei au căutat să arate că aş fi înscenat toată povestea. Vă daţi seama că acum cariera mea de arbitru este compromisă. Dar ce, mie îmi trebuia o înscenare în situaţia în care eram acolo? Norocul meu a fost că au intervenit dinamoviştii Contra şi Mihalcea. Vă spun eu, nu toate lucrurile sunt curate în povestea asta. Scopul este să-i salveze pe ăştia de la Tg. Mureş, să nu le suspende terenul!" Ca fapt divers, prezent şi el miercuri seară la căpătâiul patului de spital în care stătea Banu, "secundul" lui ASA, Eugen Vodă, era puţin contrariat de prezenţa acolo a consilierului dinamovist Marcel Iancu. "Ce căuta Iancu aici? Eu îl ştiu bine, pentru că am lucrat cu el la Craiova. Îi cunosc metodele şi e cam ciudată prezenţa lui lângă Banu. Atât. Mai multe n-aş vrea să spun!"
Material publicat în ziarul "ProSport" din 23 octombrie 1998, semnat de Justin Gafiuc, Cătălin Ţepelin şi Ioan Viorel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu