duminică, 28 noiembrie 2010

Costică-Vâlcea l-a remarcat doar pe Collina

Fostul ecuson FIFA, vâlceanul Gheorghe Constantin, a urmărit, fireşte, cu interes Cupa Mondială. Despre competiţie supremă, mai exact despre calitatea arbitrajelor prestate în Franţa, am dialogat cu acela care mulţi ani a condus impecanil pe stadioanele lumii.
Cum ţi s-a părut prestaţia "cavalerilor fluierului" la Coupe du Monde?
Nu aş putea spune că m-a încântat vreunul dintre arbitrii prezenţi în Franţa. Doar italianul Collina, consider eu, s-a remarcat. A fost foarte clar că alegerea făcută de FIFA a avut în spate factorul politic, nu aşa cum ar fi trebuit pe cel sportiv. Îţi dai seama că la o asemenea competiţie de anvergură, atunci când este prezent un "cavaler" din Nigeria nu mai putem vorbi de valoare în arbitraj. De altfel, fiindă a venit vorba de această Nigeria, trebuie să amintesc toată campania de promovare a ei pe care a făcut-o chiar Pele. Un fapt a fost clar, şi anume acela ca arbitrii prezenţi la Mondiale nu au fost cu nimic mai valoroşi decât câţiva dintre cei de la noi. Sunt convins că Aron Huzu şi Marcel Lică ar fi dus cu bine orice partidă la acest campionat mondial.
Au favorizat "cavalerii" echipa Franţei?
Categoric. Să ne amintim doar golul egalării din partida contra Croaţiei, care s-a înscris în urma unui fault în atac nesemnalizat. Peste toată dezamăgirea pricinuită de calitatea arbitrajelor a rămas, în opinia mea, doar prestaţia de excepţie a lui Nicolae Grigorescu, care putea foarte bine să oficieze la una dintre finale. FIFA nu i-a ales în totalitate pe cei mai merituoşi, dovadă şi personajul desemnat să conducă finala dintre Franţa şi Brazilia. Sper ca prestaţia lui Nicolae Grigorescu să le fi schimbat optica oficialilor de la FIFA faţă de arbitrajul românesc, care, incontestabil, a făcut un mare salt valoric.
Interviu publicat în ziarul "Gazeta sporturilor" din data de 11 iulie 1998, semnat de Şerban Ionescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu