duminică, 8 ianuarie 2012

Fevronia Ion, membru CCA, fost arbitru-asistent FIFA: „Arbitrii români au nevoie de un climat de stabilitate, respect, încredere şi linişte pentru a-şi arăta valoarea”

Fevronia Ion (foto) a fost primul arbitru asistent FIFA femeie din România, alături de ploieşteanca Maria Pătraşcu. Din vara anului trecut a devenit observator internaţional, iar din octombrie 2011, este membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor şi a avut amabilitatea de a acorda în exclusivitate pentru Sport-Câmpina următorul interviu.
Pentru cei care te cunosc, poate, mai puţin, te-aş ruga pentru început o scurtă prezentare a carierei tale de arbitru.
Cei 17 ani de arbitraj au fost cei mai frumoşi si prolifici ani. Am arbitrat peste 500 de meciuri pe plan intern, începând cu meciuri la juniori şi culminând cu meciul de divizia A, FC Poli AEK Timişoara - Gloria Bistriţa.
În cei 11 ani în care am fost arbitru asistent pe lista FIFA am participat la 66 de meciuri internaţionale. Am fost deschizătoarea drumului spre marea performanţă în arbitrajul internaţional. În anul 1999 am arbitrat finala Campionatului European Under 18 din Suedia, Suedia – Germania 2-1, iar doi ani mai târziu, semifinala Campionatului European de fotbal feminin, desfăşurat în Germania. În anul 2004 am arbitrat împreună cu Cristina Babadac şi Irina Mârţ finala Cupei UEFA, prima manşă, în Suedia: Umea IK- FFC Frankfurt 3-0, echivalentul Ligii Campionilor în fotbalul masculin.
Care este cea mai frumoasă amintire din cariera ta de arbitru internaţional?
Cu certitudine este vorba de semifinala Campionatului European din Germania, din anul 2001. Nu a fost numai o amintire frumoasă, dar şi o performanţă importantă.
Cum apreciezi nivelul de reprezentare internaţională al arbitrajului feminin faţă de fotbalul feminin din ţara noastră?
Nu cred că se poate face o comparaţie, deşi s-au făcut paşi importanţi pentru dezvoltarea fotbalului feminin. Nivelul arbitrajului feminin este foarte ridicat. Valoarea arbitrelor din România a fost şi este recunoscută şi prin delegarea lor la competiţii de anvergură: Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial, Campionatul European, finală de Cupa UEFA.
Este greu ca femeie să fii arbitru? De ce?
Fotbalul a devenit un fenomen social, iar în acest context consider că arbitrajul este o mare onoare pentru o femeie. Nimic nu este greu când este făcut cu pasiune şi dăruire. Acum este mult mai uşor pentru o femeie să arbitreze, pentru că nu trebuie să se mai confrunte cu mentalitatea că fotbalul este un teritoriu eminamente masculin.
În ce măsura au influenţat scandalurile din ultima vreme legate de arbitraj reprezentarea internaţională? S-a resimţit la delegări?
Nu mă pot pronunţa cu certitudine, dar cred că arbitrii de pe lista FIFA au fost delegaţi în funcţie de valoarea arătată în meciurile internaţionale, UEFA şi FIFA monitorizând cu maximă atenţie fiecare prestaţie. Scandalurile nu fac bine nimănui şi în mod cert este snt cunoscute şi al forurile internaţionale.
De la venirea lui Ion Crăciunescu în fruntea CCA faci parte din acest organism. Cum se vede arbitrajul românesc în acest moment din interiorul CCA?
Cred că se vede la fel ca şi din exterior. Este un moment dificil, au fost erori de arbitraj. Încercăm să înţelegem cauzele acelor erori şi să găsim soluţii pentru îmbunătăţirea arbitrajului.
Ce aştepţi de la arbitrajul românesc în 2012, atât de la băieţi, cât şi de la fete?
Cu toţii ne dorim revigorarea arbitrajului din ţara noastră. Sunt sigură că arbitrii vor schimba percepţia actuală asupra valorii şi credibilităţii lor prin îmbunătăţirea calităţii arbitrajelor. Avem arbitri de valoare, în care cred şi care sunt sigură că într-un climat de stabilitate, respect, încredere şi linişte pot face dovada valorii lor.
La nivelul feminin, având două arbitre în Elite, crezi că este posibil să avem în acest an o finală de cupă europeană sau o prezenţă la un important turneu final, poate Jocurile Olimpice?
Sunt convinsă că România va fi reprezentată la nivel înalt. Asistenta Petruţa Iugulescu a fost convocată la un stagiu de pregătire în Portugalia, sub egida FIFA. Ea a arbitrat cele mai multe dintre meciurile internaţionale împreună cu Teodora Albon, ambele fiind monitorizate de UEFA în cadrul programului „Tinere talente”.
Ce i-ai transmite unei fete care vrea să devină arbitru?
Să cunoască şi să înţeleagă fenomenul în care vrea să activeze. Să dea dovadă de un caracter puternic, de o foarte bună pregătire teoretică şi fizică. Încă de la început trebuie să aibă aspiraţii înalte: lista FIFA. Bucuria de a arbitra trebuie să o însoţească la fiecare meci. În final, i-aş spune: ai făcut o alegere buna, bine ai venit în această minunată familie a arbitrilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu