sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Brigada lui Marinică, arbitraj foarte slab

Poate că cei care fac delegările s-au gândit la meciul Unirea Câmpina - AFC Brebu doar ca la un meci înre locurile 1 şi 13. Cert este că delegarea lui Valentin Marinică la meciul de la Câmpina s-a dovedit total neinspirată.
Pe lângă faptul că la cum s-a jucat ar fi avut dificultăţi orice arbitru prahovean în a duce jocul la bun sfârşit, Valentin Marinică nu a fost în cea mai bună zi a sa.
Nu s-a impus încă de la început în faţa jucătorilor
şi a luat târziu măsurile disciplinare care - luate la timp - i-ar fi adus mai multă linişte şi lui, dar şi jocului. Cel mai elocvent exemplu s-a produs în minutul 28, atunci când fundaşul de la Brebu, M. Radu, care primise corect un cartonaş galben în minutul 25, a repetat faultul pentru care primise "galben", iar Marinică a dat fault, dar nu a mai acordat şi al doilea avertisment, care ar fi adus mai multă linişte în joc şi le-ar fi arătat jucătorilor că arbitrul nu tolerează indisciplina. Şi pentru că "nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită", tocmai M. Radu, cel iertat de Marinică în prima repriză a încercat să-l scuipe pe arbitru în prelungirile jocului!
Dincolo de toate acestea, maniera arbitrului Marinică a încins şi mai mult spiritele în loc să le potolească. Multe faulturi fluierate aiurea, în ambele sensuri, tolerarea tragerilor de timp, a altor fapte grave de indisciplină - loviri cu cotul, comise în special de cei de la Brebu, ceea ce a atras reacţia de nemulţumire a jucătorilor de la Unirea, care au reacţionat la fel, totul aducând jocul la un pas să degenereze. De asemenea, mai multe meleuri , facilitate şi de întârzierea luării unor măsuri disciplinare, nu au fost gestionate aşa cum ar trebui de arbitrul Marinică. Mai mult, în câteva rânduri, Marinică i-a împins pe jucătorii care veneau să-i ceară socoteală, lucru total nepermis!
Marinică a mai greşit şi din punct de vedere administrativ. În afara faptului că le-a permis ambilor jucători eliminaţi să rămână pe banca de rezerve - şi asistenţii săi au dormit - le-a mai permis şi mai multor reprezentanţi ai conducerii FC Unirea să stea pe banca de la intrarea spre tunel. Firesc, nemulţumirea acestora faţă de maniera de arbitraj a explodat în mai multe rânduri, iar Marinică a fost nevoit să-i atragă atenţia în două rânduri lui "Mara" să nu mai protesteze la deciziile sale.
În privinţa asistenţilor, singurul care ar lua notă de trecere ar fi Laurenţiu Dragu, corect în decizii şi plasament şi eficient în intervenţiile care l-au ajutat pe Marinică în mai multe faze cheie. De partea cealaltă, Bogdan Bucur nu l-a ajutat pe Marinică în cteva situaţii în care putea s-o facă. De ce? Că nu au o relaţie personală bună sau că nu a avut suficient curaj, aproape că nici nu mai contează.
PS - Se ştie că am fost şi eu arbitru şi trebuie să spun că nu îmi face nici o plăcere să scriu atunci când trebuie să critic un arbitru. Dar nici nu pot trece cu vederea... În plus, pentru că nu ştiu câte dintre lucrurile pe care le-am scris în acest material le-a văzut observatorul Viorel Băltăţeanu şi a ştiut să le discute cu arbitri, cred că arbitrii trebuie să îşi facă propria analiză a jocului şi ţinnd cont de lucrurile semnalate de mine, să-şi îmbunătăţească prestaţiile. Altfel, dacă nu îţi spune nimeni unde şi ce ai greşit la un meci, nu vei putea niciodată progresa!

16 comentarii:

  1. Aflasem despre arbitrul Marinica Valentin - am evitat cacofonia - ca este un arbitru tanar si de mare perspectiva. Eu nu l-am vazut oficiind, dar destui mi-au spus ca o face OK. Ma mira sa citesc acum ca ar fi unul depasit de miza unui meci intre doua echipe distantate mult in ierarhia Ligii A Prahova. Desi, la halul in care se prezinta tot arbitrajul prahovean, nu m-ar mira. Numai ca, tot ma mira anatemizarea unui arbitru tanar, cum spuneam, si de viitor, la un meci posibil de duzina, disputat intre doua rivale locale, care au probabil drept singur merit faptul ca au jucat pe bune. Ceea ce - zic cunoscatorii, nu e si pararea mea - ar fi ceva mai putin obisnuit, macar pentru una dintre combatante. Nu am fost la meci, deci nu pot sa fac comentarii. Doar apreciez ca e pacat sa-l decretam pe Marinica drept oaia neagra a arbitrajului local, care - cu destul de putine exceptii -, repet, e slab. Pacat ca s-a dat un exemplu - sau, ma rog, o lectie - cu el! A fost dat cu mult inapoi, acum, o sa vedeti! Uite-asa, se strecoara "baietii destepti" si se distrug (pierd) cei cinstiti. In fine...

    RăspundețiȘtergere
  2. a stricat jocu marinica,ce cauta in arbitraj?

    RăspundețiȘtergere
  3. a ajutat unirea sa castige azi asta a fost concluzia tuturor spectatorilor prezenti la meci

    RăspundețiȘtergere
  4. la ce meci ai fost prezent??a gresit si pt unirea da si pt brebu,o face din prostie.

    RăspundețiȘtergere
  5. cu ce a ajutat unirea?? numarul 8 de la brebu trebuia eliminat din prima repriza, a fost nervozitatea prea mare si s-au vazut decat greselile arbitrului.

    RăspundețiȘtergere
  6. la acest meci am fost dc nu era lovitura aia libera si acea eliminare eu zic ca se termina 0-0 unirea a jucat slab si brebu a stat bine in aparare pana la acea faza

    RăspundețiȘtergere
  7. nu trebuia eliminat fiindca la prima faza nu a fost de galben decat la a doua ca dc e sa o luam asa putem sa spunem si de faz acand portarul sandru il loveste fara minge pe savu in careu si nu a dat nimic nici macar un galben nu zic de altceva hai sa fim corecti!

    RăspundețiȘtergere
  8. dk brebu juca asa toate meciurile nu era la retrogradare.

    RăspundețiȘtergere
  9. cu ce l-a lovit sandru??s-au impins reciproc, pe florin toder(cioara) nu trebuia sa il elimine pt ca dupa ce a luat galben a tipat tot meciul?? ticalaie a fost eliminat corect si voi de la aceaa faza v-ati agitat si tot meciul a fost presarat de intrari urate ale voastre.

    RăspundețiȘtergere
  10. vreti sa vedeti un arbitru?chiar te sfatuiesc sa te duci la un meci sa l urmaresti pe crozolo eu l am vazut si azi la Boldesti e al 4 lea meci care il vad.are f personalitate si stie sa tina un joc din toate punctele de vedere.pe bune e ok.tot respectul pt stilul lui de a arbitra

    RăspundețiȘtergere
  11. si faultul de la jumatea terenulul cand un jucator de la unirea ia dat cu cotul lui Anghel,si nu a dat nimic.si portarul la lovit in careu pe savu fara mingie.daca nu dadea lovitura aia libera Unirea nu batea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Asta este doar o scapare. Sunt sigur ca Marinica o sa revina cu partide mult mai bune!

    RăspundețiȘtergere
  13. slab Marinica dar si asistentii proasta delegarea.

    RăspundețiȘtergere
  14. sa vazutcum castiga unirea ;cu arbitri ' rusine

    RăspundețiȘtergere
  15. Rusine sa va fie voua ca ati venit si ati stat pe doua linii ce-a ce nu se numeste fotbal, ati lovit cu cotul fara minge , si nu inteleg de ce nu trebuia sa de-a lovitura libera la care a fost fault clar si apoi jucatorul cu nr 7 il calca pe mana intentionat pe Bica, pai dk noua trebuie sa ne fie rusine , ce putem spune despre voi, sa va fie de 3 ori rusine,ca ati murit fizic din min.25 si ati inceput sa rupeti jocul cu faulturi si comentari in teren, binenteles din neputinta.Pana una alta 1-0 , trei puncte,si sa fiti sanatosi.As vrea sa va vad asa de rai si cu alte echipe.

    RăspundețiȘtergere