miercuri, 1 iulie 2009

Mari partide internaţionale conduse de arbitri români (III)

Roma, 22 iunie 1980, RFG - Belgia 2-1, finala Campionatului European Italia 1980, Nicolae Rainea



După două partide de referinţă de la turneele finale ale Campionatului Mondial, a existat şi o finală a Campionatului European arbitrată de o brigadă românească. Este vorba de finala Campionatului European din anul 1980, din Italia, dintre RFG şi Belgia. Partida a fost arbitrată de Nicolae Rainea, care a afost ajutat de Otto Anderco şi Vasile Tătar, în vreme ce observatorul pentru arbitri al partidei a fost însuşi preşedintele Comisiei de Arbitri a UEFA de la acel moment, austriacul Friederich Seipelt.
Nu a fost deloc o partidă uşoară pentru Rainea, mai ales că acesta avusese un clinci cu federaţia belgiană, care îl reclamase la forul continental, după partida de la Bruxelles cu RDG, chiar în preliminariile pentru acel campionat european. Practic, belgienii i-au reclamat pe arbitrii români că au consumat nişte băuturi de la frigiderul din camera de hotel, pe care nu le-ar fi plătit. Aşa e după ce faci 0-0 acasă...
La finala de la Roma, germanii au condus cu scorul de 1-0 prin reuşita lui Hrubesch, din minutul 10, iar cu un sfert de oră înainte de final, belgienii au egalat dintr-o... lovitură de pedeapsă, prin Vandereyckhen. În minutul 88, acelaşi Hrubesch a înscris pentru germani, care au intrat astfel în posesia trofeului.
Pe "Stadio Olimpico" din Roma, au evoluat sub privirile lui Rainea echipele:
RFG: Schumacher - Stielike, Forster, Dietz, Kaltz, Briegel (55 Cullmann), Muller, Schuster, Rummenigge, Hrubesch, Allofs. Antrenor: Jupp Derwall.
Belgia: Pfaff - Gerets, Millecamps, Meeuws, Renquin, Cools, Vandereyckhen, Van Moer, Van der Elst, Mommens, Ceulemans. Antrenor: Guy Thys.
Rainea a acordat la această finală patru cartonaşe galbene: Forster (Germania), respectiv, Millecamps, Vandereyckhen, Van der Elst (Belgia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu