sâmbătă, 3 martie 2012

Ion Crăciunescu - prostie, răzbunare sau... ce?

Ion Crăciunescu are un mai vechi război cu Florin Chivulete. Răzbunarea sa împotriva lui Chivulete jr înseamnă pentru România pierderea unui loc într-un program UEFA! Cui foloseşte?!
Cursul CORE pentru tinere talente în arbitraj (sunt acceptaţi numai arbitrii sub 30 de ani) este un program generat de UEFA, prin care comisiile de arbitri din ţările semnatare ale convenţiei UEFA şi care îndeplinesc criteriile impuse de acest for, primesc anumite avantaje financiare, logistice etc.
Anul trecut, brigada desemnată de CCA a fost Radu Petrescu - Andrei Constantinescu, Valentin Avram, iar după impresia excelentă lăsată la cursurile UEFA, ei au primit delegare la finala Chalenge Trophy, în Anglia, toţi trei intrând de la începutul acestui an şi pe lista FIFA!
Pentru sezonul în curs, Comisia Centrală a Arbitrilor, condusă la începutul sezonului de Vasile Avram, l-a propus pe arbitrul Andrei Chivulete (25 de ani), alături de doi asistenţi, să participe la cursul CORE pentru tinerele talente. Chivulete jr. a participat la primul curs UEFA, în septembrie 2011, unde a şi arbitrat jocul Meyrin – FC Sion 2, fiind urmărit de responsabilii UEFA.
CCA a primit referinţe bune de la UEFA despre brigada lui Andrei Chivulete, ceea ce i-a şi atras acestuia nominalizarea pentru a doua etapă a programului UEFA. Între timp, Avram a fost schimbat cu Ion Crăciunescu... 
Cu toate că primise deja biletele de avion şi programul celei de-a doua etape a cursului CORE pentru ziua de 8 martie 2012, Andrei Chivulete a fost anunţat de UEFA, printr-un e-mail, că a primit o adresă din partea CCA în care se arată că Andrei Chivulete nu este în formă, ceea ce i-a atras anularea prezenţei sale la etapa a doua a cursului UEFA.
Acum, Crăciunescu a încercat din răsputeri să împiedica şi obţinerea ecusonului FIFA de către precedentul arbitru prezent la cursul CORE, pe care UEFA l-a desemnat să arbitreze o finală europeană - bucureşteanul Radu Petrescu. În plus, Crăciunescu nu este la prima acţiune de acest gen, în primul său mandat, trimiţând o scrisoare la UEFA prin care anunţa că Sorin Corpodean nu este în formă! UEFa i-a retras astfel o delegare în cupele europene, la un meci în Polonia, lui Sorin Corpodean, arbitru aflat la acel moment în colimatorul lui Ion Crăciunescu.
Nu vreau să fiu apărătorul lui Chivulete jr.! Poate nu este cel mai bun arbitru, chiar dacă a luat cea mai mare notă la ultimul test teoretic al CCA. Cred, însă, că Ion Crăciunescu a greşit grav, în detrimentul interesului arbitrajului românesc! În condiţiile în care UEFA pune mare accent pe tinereţe, în condiţiile în care un arbiutru răzbeşte să ajungă în ochii oficialilor UEFA şi primeşte referinţe bune şi foarte bune - cazul şi al lui Radu Petrescu - tu în ţară, unde principalul tău interes ar fi să creşti arbitri tocmai pentru a-i aduce în lumina arenelor internaţionale, ei bine, tu eşti primul care le pui piedică! Ce ar fi de înţeles din mesajul lui Crăciunescu?! Să fie prostie? Refuz să cred aşa ceva... Să fie răzbunare? Ar fi extrem de periculos... Atunci, ce să fie?

Un comentariu: