George Ionescu
Născut la 7 septembrie 1948, George Ionescu a fost unul dintre arbitrii de frunte ai României în perioada grea din a doua jumătate a deceniului 8 a secolului trecut. Locuieşte la Bucureşti şi a arbitrat 12 sezoane în prima ligă, între anii 1984 şi 1995, fiind destul de mulţi ani şi arbitru internaţional. A debutat în prima ligă cu meciul Corvinul Hunedoara – SC Bacău, 3-2, pe 14 aprilie 1985, arbitrând la centru în primul eşalon 141 de jocuri. Ultima întâlnire în prima ligă, pe 13 decembrie 1995, Politehnica Timişoara – Inter Sibiu, scor 5-1. Un obişnuit al derby-urilor Dinamo – Steaua, atât înainte cât şi după 1989, George Ionescu are încă un reper unic în cariera sa. El a fost asistentul care a generat scandalul din finala Cupei României din 1988, care s-a încheiat cu o adevărată bătălie, după care jucătorii Stelei au părăsit terenul la îndemnul lui Valentin Ceauşescu. El a fost cel care a semnalizat ofsaid la Balint, fiind apoi suspendat un an din activitatea competiţională de Ceauşescu! Un articol interesant despre acel episod puteţi citi aici (
http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/vadim-a-retras-steaua-5748350). În ultimii ani a făcut parte din Comisia Centrală a Arbitrilor fiind şi observator pentru arbitri.
Înaintea unui meci pe „Ghencea”, după 1989, cu Cornel Corocan şi regretatul Zoltan Erdei

Una dintre puţinele fotografii de la celebra finală a Cupei României din 1988
Jose Ramiz WrightNăscut la 7 septembrie 1944, arbitrul brazilian Jose Ramiz Wright şi-a legat numele de cel al echipei naţionale a României, arbitrând la singurul său Campionat Mondial, Italia 1990, partida din optimile de finală, Irlanda – România, pierdută de „tricolori” la loviturile de departajare. Wright – care locuieşte la Rio de Janeiro - s-a aflat pe lista FIFA între anii 1978 şi 1993 şi a arbitrat 278 de partide în prima ligă din Brazilia. De asemenea, este considerat creatorul regulilor de fotbal pe plajă. Vârfurile carierei sale mondiale au fost Cupa Mondială Italia 1990, când a condus partidele Italia – Austria, Camerun – URSS, ambele în grupe, amintita România – Irlanda, în optimi şi semifinala RFG – Anglia, precum şi arbitrarea, tot în 1990, a finalei Cupei Intercontinentale de la Tokyo, AC Milan – Olimpia Asuncion. Tot în 1990 a fot declarat cel mai bun arbitru din lume.
Wright, gata de Mondiale

În timpul partidei Italia – Austria, de la CM 1990

După un avertisment la semifinala CM Anglia – RFG

Cu trofeul de cel mai bun arbitru al anului 1990
Stanislav TodorovNăscut la 7 septembrie 1976, Todorov este arbitrul bulgar se află pe lista arbitrilor FIFA din anul 2006. Nu are un palmares internaţional prea bogat, „vârful” fiind reprezentat de semifinala Campionatului European de Juniori sub 17 ani din acest an, desfăşurat în Liechtenstein, Anglia – Franţa 2-1. Apoi, la finală, a fost arbitru de rezervă. Ultimul meci internaţional al lui Todorov a fost pe 29 iulie, în turul al treilea preliminar al Europa League, Elfsborg – Tetekes, 5-0.
Înaintea partidei Levadia Tallinn – FC Haka, din 2006, din tururile preliminare ale Cupei UEFA

Avertizând un jucător în timpul meciului dintre reprezentativele Bosniei şi Irlandei, la Cupa Regiunilor 2009

Todorov, primul din stânga, alături de Matej Zunic (asistent, Slovenia), Antti Munukka (arbitru, Finlanda) şi Angelo Boonman (asistent, Olanda), brigada de la finala CE under 17 Liechtenstein 2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu