luni, 10 septembrie 2012

Mostră de profesionalism: cum să te duci în Turcia și să confunzi arbitrul de rezervă cu observatorul?!

Alături de selecționata Prahova Muntenia, prezentă la turul preliminar al Cupei Regiunilor, care se desfășoară în aceste zile la Istanbul, Turcia, se află și doi jurnaliști: Marian Dima - ”Prahova” și Cristian Anghelescu - ”Telegrama”. Îi respect și chiar îi apreciez într-o oarecare măsură pe cei doi, mai ales că de-a lungul anilor am și fost coleg de redacție cu cei doi, în perioade diferite. Dar în cronicile lor despre primul meci al selecționatei Prahovei la turneul din Turcia au comis o gafă majoră! După părerea mea!
Și Dima și Anghelescu au confundat arbitrul de rezervă cu observatorul! Conform site-ului UEFA, turcul Bayarslan Volkan a fost arbitru de rezervă al jocului de duminică, dar cei doi l-au trecut ca... observator! Nu pot să cred că cei doi nu știu că ”fourth official” (al patrulea oficial) se referă la arbitru de rezervă și nu la observator! Nici măcar logic nu e, pentru că la astfel de competiții, UEFA nu permite niciodată ca observatori să fie dintr-una dintre țările participante la turneul respectiv. Ori ca să te duci până la Istanbul - nu întreb pe banii cui! - ca să faci astfel de gafe...
Pentru conformitate, vă prezint paginile din ”Prahova” și ”Telegrama” cu erorile respective, dar și pagina de pe site-ul UEFA.

4 comentarii:

  1. Draga Alex,
    Din start vreau sa-ti transmit ca nu doresc sa port niciun razboi cu tine, fiindu-mi chiar jena sa ma lupt cu un fost arbitru, acum vrut… scriitor! Poate si pentru ca fiecare, in viata, si-a ales sa practice ceea ce stie mai bine sa faca, ce-i place mai mult! (asta era odata, astazi este tot mai greu sa avem exemple de acest gen!) Admit ca am fost neatent si nu m-am "pus de acord" cu sit-ul UEFA, cel de pe care tu ai facut "live-ul" meciului! La randu-mi, am trimis materiale tuturor colegilor din mass-media care au vrut sa mediatizeze jocul, fiindu-mi asadar extrem de greu sa urmaresc si meciul, sa si scriu, sa fac si poze, sa le descarc si sa si transmit (este bine sa stii ca Marian Dima este oficial al delegatiei, el stand pe banca, numai eu fiind "la butoane", redactand materialele de care am pomenit!) Nu ma plang, dar colegii de breasla stiu asta, tu nici nu ai avea cum!
    Sigur, si asta o pot demonstra, pe foaia cu echipele adusa la masa presei era trecut numele turcului Bayarslan Volkan sub brigada de arbitri, neavind asadar de unde sa stiu ca era rezerva sau observator! Am ales varianta a doua si am gresit! Merit sa fiu impuscat, sunt de acord! Dar, de aici si pana la a ma amesteca in "ciorba" ta cu Silviu Crangasu, chiar ca ai dat-o in balta! Sincer, chiar crezi ca acea greseala reprezinta chiar o asa mare gafa? Sau, mult mai plauzibil, ai vrut sa stii si sa-l amendezi pe cel care a platit deplasarea celor doi (Dima si subsemnatul) in Turcia? Pentru ca supararea ta, prosteasca in acest caz, arata micime, nimic altceva! Iar, daca vrei sa cunosti adevarul, Dima fiind, repet, oficial, a avut deplasarea platita de federatie iar eu (cred ca o sa te dezamagesc...) am suportat din propriul buzunar sejurul! Daca imi promiti ca suporti tu banii platiti, chiar pot (pana joi seara) sa fac factura pe numele tau! Asa, este pe al meu! Astept raspunsul tau!
    P.S.1) Daca mai ai spatiu si vrei sa umpli blogul cu facsimile ar trebui sa te reorientezi, si Telegraful de Prahova dar si Republicanul avand aceeasi caseta a meciului ca si cele postate! Preferand sa greseasca, la randu-le, odata cu unul care munceste (si, logic, greseste), in dauna altuia care le stie pe toate copiind de pe sit-uri! Apropo, daca cel care a scris pentru UEFA a gresit schimbarea lui Bridinel si minutul inlocuirii (confundand numarul lui Puiulet cu cel al lui Bobeica, eu aratandu-i inexactitatea), este tot mai clar ca - tinand cont de valoarea profesionala a acestuia - ar fi imperios necesara demiterea lui, chiar la propunerea specialistului care detine acest domeniu! Nu-i asa? Tine cont de asta, nu pregeta!
    P.S.2) Alex, daca nu ma insel, ai in agenda numarul meu de telefon. Cu numai un apel (taxabil doar la mine!) sau un sms, puteai sa ma atentionezi si, eventual, sa ma corectezi! Asa facea, pe logica, un tip vertical, odata fost coleg de redactie! Dar, vrand sa arati ce mare esti in lupta oarba impotriva lui Silviu Crangasu (aratandu-i defectele, niciodata si meritele!), ai preferat sa lovesti si in Marian (complet gratuit!) si in mine! Felicitari, ai veleitati de mare ziarist!
    P.S.3) Te-ai gandit, vreodata, ce s-ar intampla daca "Prahova", ca si entitate, te-ar actiona in instanta pentru afirmatia: "Prahova" este cotidianul de casa al AJF Prahova?
    P.S.4) Reciteste textul, pune mana pe un corector si... mai gandeste-te daca merita sa scrii! Chiar si gramatical! Daca ai ajuns la concluzia ca merita, fa-o in domeniul atat de drag tie, turismul! Mi-au placut notitele tale! Si nici nu te intreaba cineva, vreodata, daca pleci pe banii tai sau ai altuia!
    P.S.5) Felicitari! Ai scos fraza vizand "Prahova"! Este ceva, macar cine ti-a spus si invatat (de la "centru", din Ploiesti!) stie sa-si protejeze... pupilul!!! In rest, rusinica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cristi,
      Nu am nimic sa-ti transmit! Am publicat comentariul tau doar din respect, dar nu am de gand sa intru intr-o polemica, de orice natura, cu absolut nimeni! Eu nu am facut decat sa semnalez o eroare, pe care unul care nu a fost acolo nu a facut-o! Daca te-a deranjat tata de tare, incep sa inteleg ideea ca factura... Apoi, sunt atat de multe bazaconii in acest comentariu (cea mai strigatoare la cer fiind cea ca as fi scos o afirmatie depsre un ziar; cred ca ai incurcat postarile...) incat mi-as irosi prea mult timp si energie pentru a le demonta. Asa ca mult succes, Cristi!
      PS - Te rog sa nu mai trimiti vreun alt comentariu, pentru ca nu am de gand sa continui acest dialog!

      Ștergere
    2. Si mai era ceva... In comentariul tau m-ai jignit in mai multe randuri, lucru pe care nu il accept pe acest blog. Dar, deh, ot intelege limitele fiecaruia...

      Ștergere
  2. Daca prietenul Cristi Anghelescu a facut vreo referire la mine, cumva, in subsolut comentariului sau pe acest blog, desi as vrea sa cred ca nu este vorba despre asa ceva, o sa-l dezamagesc. Atata vreme cat nici nu am scris, pe blog sau altundeva, despre meciul cu pricina, nu aveam nici cum sa semnalez eroarea respectiva sau sa anunt pe cineva de existenta acesteia. Desi am citit caseta tehnica pe www.telegrama.ro, recunosc ca nu am sesizat-o, neuitandu-ma si pe www.uefa.com. Afland abia acum, odata cu parcurgerea cotidiana a siturilor si blogurilor, am vazut si acest dialog de la distanta intre doi fosti colegi de redactie, la care am tinut, tin si voi tine mereu. Asa ca, dupa ce v-ati lamurit, va rog frumos sa opriti dialogul. S-a intamplat, asta este! Macar sa ne bucuram de calificarea "Munteniei"! Va doresc spor la amanndoi!

    RăspundețiȘtergere