miercuri, 2 noiembrie 2011

Minifotbalul românesc se pregăteşte de campionatul european

Peste puţine zile, la Tulcea va debuta cea de-a doua ediţie a Campionatului European de Minifotbal, competiţie rezervată amatorilor, și care se desfăşoară pe teren de dimensiuni reduse, pe gazon sintetic. „Organizarea în România a acestei competiţii continentale vine în semn de recunoaştere atât a valorii minifotbalului românesc, cât şi a capacităţii noastre de a organiza un asemenea eveniment de anvergură”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei de Minifotbal din România.
România este, de altfel, campioană en-titre a Europei la acest frumos sport,
titlul fiind obţinut toamna trecută, la Bratislava, după o evoluţie entuziasmantă a tricolorilor. Dacă în 2010 misiunea tricolorilor a fost destul de uşoară, ei învingând cu scoruri convingătoare în toate cele şapte partide disputate,  intenţia de a dubla succesul şi anul acesta va fi cu atât mai greu de realizat. „Cu siguranţă, România se află printre favorite, însă trebuie să ţinem cont de valoarea adversarelor”, ne-a spus fostul arbitru internaţional Tiberiu Lajos, antrenorul tricolorilor şi autor, de la pupitru, al victoriei continentale din 2010.
La Tulcea vor veni reprezentative ale celor mai bune şapte naţionale de pe bătrânul continent. Alături de România vor participa Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Grecia şi Cipru. „Nu va fi un turneu uşor. Am pornit pregătirea lotului cu gândul să acoperim cât mai multe formule de joc cu care să reuşim să ne surprindem adversarele”, ne-a mărturisit selecţionerul. „Lotul este format din câţiva veterani care ştiu, deja, care este nivelul şi încărcătura emoţională a unei competiţii internaţionale, alături de un număr de tineri al căror talent s-a făcut remarcat la turneele naţionale din vara anului 2011, disputate la Timişoara şi Sibiu.”

Băieţii sunt gata de luptă, lotul urmând să se reunească la Tulcea în cursul zilei de joi, 2 noiembrie. Discuţțiile pe care le-am avut cu câţiva dintre tricolori sunt descrise de coordonatele mândriei de a reprezenta România şi a hotărârii de a lupta cu tot sufletul pentru titlu.
Alături de România, favorită este, cel puţin teoretic, Bulgaria, dar şi Cehia. De altfel, liderii mişcării de minifotbal din Bulgaria au spionat câţiva dintre internaţionalii români cu ocazia Supercupei României, competiţie disputată la Constanţa în urmă cu puţine săptămâni.
Dintre tricolori, alături de veteranii Cornel Matcabojă, portar al fostei campioane Magic Iaşi, băcăuanul Sorin Ghiuş, un argentinian ca şi stil de joc şi de exprimare pe teren, Claudiu Dumitru, gorjeanul care deţine primul titlu de golgeter al unui campionat european, Miroslav Nicolici, vedeta judeţului Timiş, unde peste 110 echipe de minifotbal participă la campionatul local, vor veni şi mulţi debutanţi aleşi pe sprânceană din cei peste 25.000 de jucători de minifotbal care sunt legitimaţi în România. Portarul Popa, de meserie avocat, va apăra de data aceasta faima celui mai important client, România. Sălăjenii Gabor şi Szeles vin tocmai de la Zalău, loc unde minifotbalul este la el acasă, fiind unul dintre sporturile cu cele mai multe realizări pe plan naţional. Suceveanul Nicoară va fi, cu siguranţă, unul dintre eroii acestui turneu, „şoricelul atacant” fiind cel care a făcut mat mai toate apărările adverse, în cadrul Campionatului Naţional desfăşurat în luna iulie, la Timişoara. De la Consiliul Judeţean Buzău, echipă care deţine titlul naţional, au fost selectionaţi atacantul Milan Marius, alături de mijlocaşii defensivi Alin Lungu şi Romeo Stan. Aşteptată de către localnici este evoluţia unuia dintre cei mai apreciaţi minifotbalişti tulceni, Florin Popa.
 „Dincolo de atât de aşteptata evoluţie a echipelor pe teren, noi am organizat competiţia în aşa fel încât să oferim oaspeţilor o amintire de neuitat”, ne-a spus Victor Chiriazic, managerul tulcean care a supervizat pregătirile pentru acest campionat. „Vom vizita Delta împreună cu echipele participante, vom avea un program care să permită petrecerea câtorva zile frumoase în România, la gurile Deltei”. Lucru cu atât mai mult de apreciat cu cât minifotbalul se adresează jucătorilor amatori şi nu beneficiază, precum alte sporturi, de asistenţă din partea vreunui for sau chiar a statului. „Pentru noi, în cadrul Federaţiei de Minifotbal, acest eveniment de calibru european vine să confirme faptul că suntem pe drumul cel bun”, conchide Răzvan Burleanu. „Sunt puţine sporturi unde România excelează, şi suntem mândri să spunem că la ora actuala, zeci de mii de români joacă săptămânal minifotbal în mod organizat, şi că finalitatea acestor competiţii locale şi naţionale este, iată, un turneu european unde noi sperăm să aducem un nou trofeu pentru România.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu