sâmbătă, 21 martie 2009

Singurul victorios al partidei FC Argeş - Steaua: arbitrul Ionică Serea

Partida FC Argeş - Steaua a fost una mult peste nivelul primei noastre ligi. A avut un ritm bun şi se poate spune că a avut de toate - de la răsturnări spectaculoase de scor la intervale mici de timp, la lovituri de pedeapsă ratate...
Chiar dacă s-a încheiat la egalitate, 2-2, partida din "Trivale" a avut un câştigător - arbitrul Ionică Serea, cel care în fruntea brigăzii care i-a mai avut în componenţă pe Zoltan Szekely şi Ionel Popa, a ştiut să ţină jocul în mână fără a ieşi în evidenţă. Mereu aproape pe fază, fără a exagera cu cartonaşele galbene, fără a ieşi nici un moment în evidenţă, cu un excelent simţ al jocului, Serea s-a făcut repede respectat de cei 22 de combatanţi, care i-au acceptat aproape fără nici o crâcnire toate deciziile. Meritul lui Serea este cu atât mai mare cu cât presiunea absolut condamnabilă pusă de conducătorii celor două echipe înaintea jocului asupra arbitrului a fost una imensă. Din păcate, şi presa contribuie - voluntar sau involuntar - la crearea acestei presiuni. Pe de o parte prin mediatizarea tuturor declaraţiilor iresponsabile ale unor conducători, iar pe de altă parte zgândărind tot felul de rahaturi din istoria acelui arbitru. Iar în cazul lui Serea au avut ce scormoni - de la ultimul meci al Stelei pe care focşăneanul l-a arbitrat şi până la dosarul penal pe care acesta l-ar avea pentru o infracţiune rutieră.
În concluzie, Serea a arbitrat excelent, iar arbitrajul lui ar trebui să fie un exemplu pentru mulţi cavaleri ai fluierului, inclusiv pentru unii de pe lista FIFA. Dar, cum nu se poate pădure fără uscături, Ion Crăciunescu a simţit el nevoia să iasă în evidenţă şi să găsească cu lupa două greşeli, pe care după zeci şi zeci de reluări nu le-a putut clarifica - un posibil ofsaid la primul gol al argeşenilor şi un cartonaş galben la un jucător stelist. Astfel de atitudini, după părerea mea, îl descalifică pe Crăciunescu, altminteri un analist pe casete aproape mai bun decât a fost ca arbitru!
Nu ştiu ce notă a aprimit Serea din partea lui Aron Huzu, dar privind partida din "Trivale" la televizor, mi-a adus aminte de o întâmplare pe care am trăit-o pe acel stadion, chiar la un meci FC Argeş - Steaua, întâmplare chiar mi-a fost relatată ulterior de arbitrul de rezervă al acelei partide Tiberiu Baroianu. Acel joc a fost condus de Aron Huzu, asistat de Nicolae Grigorescu şi Sorin Boca. Bineînţeles că Huzu a dat vreo 12-13 cartonaşe galbene. La un moment dat, la un nou "galben" al lui Huzu, Baroianu s-a schimbat la faţă văzând în notiţele sale că jucătorul respectiv mai avea un avertisment, iar Huzu nu dădea semne că ar vrea să-l elimine. Baroianu, după propria-i mărturisire, s-a apropiat de Grigorescu şi i-a spus. "Lasă că ştie el ce face!", a venit răspunsul din partea asistentului timişorean. În fine, s-a terminat meciul, iar observatorul partidei - clujeanul Mircea Salomir - intră în cabină şi primul lucrur pe care i-l spune lui Huzu este că nu l-a eliminat pe jucătorul respectiv pentru două "galbene". "Eu mă făcusem mic de tot, că într-o astfel de situaţie şi eu aş fi avut partea mea de vină", mărturisea Baroianu. Huzu l-a convins pe Salomir că primul avertisment il dăduse altui jucător... Şi gata! Acum chiar dacă Serea nu a dat cartonaşe după norma "Huzu", aş fi foarte curios să văd nota pe care sibianul i-a acordat-o lui Serea. Din partea mea, eu i-aş da nota 10!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu