luni, 21 iunie 2010

Duminică, ziua arbitrajelor proaste la Mondial

Cupa Mondială din Africa de Sud a adus arbitraje bune la marea majoritate a partidelor desfăşurate până acum. Nu am urmărit toate partidele, dar două dintre jocurile de duminică mi-au lăsat un gust amar din cauza arbitrajelor.
A fost mai întâi Italia - Noua Zeelandă, joc arbitrat de Carlos Batres (foto dreapta), din Guatemala. Dacă golul marcat de neo-zeelandezi, în mod evident din ofsaid, chiar dacă a fost vorba de o fază grea, este exclusiv în sarcina asistenului respectiv, ceea ce s-a întâmplat ulterior îl incriminează, în opinia mea, pe arbitrul Batres. Acesta s-a lăsat impresionat cu prea mare uşurinţă de italieni, iar lovitura de pedeapsă acordată în favoarea acestora, mie mi s-a părut de cascadorii râsului. şi asta pentru că în ciuda contactului dintre cei doi jucători, astfel de faze se întâmplă cu zecile în suprafeţele de pedeapsă, mai ales la fazele fixe. Dar astfel de penalty-uri nu dau decât arbitri slabi, care nu rezistă la presiunea echiepelor sau a tribunelor. Iar astfel de arbitri nu au ce căuta la Mondiale...
Apoi a fost meciul Brazilia - Coasta de Fildeş, care a fost arbitrat de francezul Stephane Lannoy (foto stânga). Dacă altă dată l-am lăudat pe acest arbitru, de această dată el a influenţa negativ în mare măsură finalul jocului, care nu a mai avut nici o legătură cu spectacolul sportiv. Trec peste faza golului al doilea al lui Luis Fabiano, în care brazilianul a jucat de două ori minega cu mâna, char dacă reluările televiziunii au arătat un dialog foarte interesant şi elocvent între cei doi protagonişti. ce s-a întâmplat, însă, după golul trei al brazilienilor, ar îndreptăţi trimiterea acasă a lui Lannoy cu primul avion. Arbitrul nu a sancţionat mai multe atacuri foarte dure ale ivorienilor, unul dintre ele soldându-se cu accidenterea gravă a lui Elano. Au fost cel puţin trei faze, în interval de numai câteva minute, în care jucători ivorieni meritau eliminaţi! Arbitrul nu a făcut-o şi aşa cum se întâmplă în fotbal, brazlienii au încercat să-şi facă singuri dreptate. A rezultat un joc extrem de fragmentat, cu foarte multe faulturi, în care nu a mai existat spectacol sportiv, pentru care spectatorii plătiseră bilet! Mai mult, l-a eliminat total aiurea pe brazilianul Kaka, la o fază care nu impunea acest lucru. În concluzie, Lannoy a stricat total spectacolul sportiv, doar pentru că nu a vrut sau nu a ştiut să ia la timp măsurile disciplinare care se impuneau împotriva ivorienilor.
Ar fi de aşteptat că Batres şi Lannoy să nu mai arbitreze nici un meci la acest turneu final. Dacă vor mai fi delegaţi ce ar trebui să înveţe din aceste arbitraje tinerii care bat la porţile afirmării în acest dificil şi delicat domeniu de activitate fotbalistică?!

2 comentarii:

  1. au mai fost arbitraje proaste, dar asta al francezului a fost panarama rau de tot... pacat ca nu e nici un arbitru roman... daca ar fi fost Tudor sau Balaj poate era si Cristi Nica si am fi avut si noi cu ce sa ne mandrim... asa, ne uitam doar la tv!

    RăspundețiȘtergere
  2. AUZI TU ARBITRI:DIN GUATEMALA,MALI,INSULELE SEINSEL,ARABIA SAUDITA SI ALTE REPUBLICI BANANIERE!PAI ASTIA ACUM AU VAZUT O MINGIE!CE SUNT ACESTE TARI PE HARTA FOTBALULUI?ZERO!!!!IAR REPREZENTANTI LOR FAC LEGEA LA ACEST MONDIAL SI ASA DESTUL DE MEDIOCRU.....

    RăspundețiȘtergere