marți, 16 iunie 2009

Doi arbitri de la Europenele de tineret, la... extreme

Am încercat să urmăresc un număr cât mai mare de jocuri de la Campionatul European de Tineret, under 21, care a început luni în Suedia. Am urmărit cu mai multă atenţie arbitrajul, pentru că - în general - la aceste competiţii se află viitoarele numel grele ale arbitrajului mondial.
Meciul de deschidere (Anglia - Finlanda 2-1) a fost arbitrat de turcul Cuneyt Cakir (foto), care locuieşte la Istanbul, un arbitru de 33 de ani, pe care îi va împlini pe 23 noiembrie, şi care se află din anul 2006 pe lista FIFA. Se spunea că este un arbitru "bine văzut" la UEFA, dar pe mine m-a dezamăgit... Nu are rost să mă aplec aici asupra unor faze concrete. Este de ajuns să spun că nu a acordat o lovitură de pedeapsă pentru englezi, că a alergat în mod evident în exces de zel, doar din dorinţa de a se vedea că este foarte bine pregătit din punct de vedere fizic. A făcut suficiente greşeli cât în campionatul României ar fi putut declanşa un adevărat război, dar la UEFA lucrurile sunt privite altfel şi nu m-ar mira să-l văd pe "turcaleţ" chiar arbitrând în fazele superioare ale acestei competiţii... Şi nu numai...
Cuneyt Cakir nu s-a intersectat cu fotbalul românesc. În schimb, are în palmares - ca fiind cele mai importante partide - câteva prezenţe în jocurile interţări, la partidele Israel - Estonia (4-0, 28 martie 2007), Danemrca - Letonia (3-1, 17 octombrie 2007), Andorra - Anglia (0-2, 6 septembrie 2008). Acordă cu foarte multă largheţe cartonaşe galbene, având câteva mici recorduri: 9 "galbene" şi două "roşii" la FC Vaduz - Ujpesti Dosza, 0-1, tur preliminar Cupa UEFA, 27 iulie 2006; 11 "galbene" la Spania - Elveţia, 3-1, play-off de calificare pentru Campionatul European de Tineret, 14 octombrie 2008. Ultima partidă internaţională arbitrată de turc înaintea acestui Campionat European de Tineret a fost Twente Enschede - Schalke Gelsenkirchen 2-1, în grupele Cupei UEFA, la 3 decembrie 2008, în vreme ce ultima partida în campionatul intern a fost Galatasaray - Sivasspor 2-1, pe 30 mai, în chiar ultima etapă a campionatului Turciei.
În a doua zi a turneului final al Campionatului European din Suedia, partida Suedia - Belarus (scor final 5-1) a fost arbitrată de Claudio Circhetta (foto), din Elveţia. Pentru mine, arbitrajul elveţianului a fost o încântare... Discret, a controlat permanent jocul fără a ieşi în evidenţă - o mare calitate în arbitrajul modern, şi a dat dovadă de fineţuri specifice... ceasurilor elveţiene. Claudio Circhetta este mult mai experimentat, dar şi mai bătrân decât turcul. Elveţianul, care locuieşte la Muttenz, va împlini 39 de ani pe 18 noiembrie şi se află pe lista FIFA din anul 2005.
Nici Circhetta nu s-a intersectat cu fotbalul românesc în caliatte de arbitru. Cele mai importante meciuri conduse de elveţian au fost: Lituania - Georgia 1-0, preliminariile EURO 2008, 2 iunie 2007; Ungaria - Albania 2-0, preliminariile CM 2010, 11 octombrie 2008; Celtic Glasgow - Villareal 2-0, grupele Champions League, 10 decembrie 2008; Bordeaux - Galatasaray 0-0, 16-imi Cupa UEFA, 18 februarie 2009; precum şi finala Campionatului European de Juniori under 19, Spania - Grecia 1-0, la Linz - Austria, 27 iulie 2007. Ultimele meciuri arbitrate de Circhetta înaintea acestui turneu final au fost finala Cupei Elveţiei, Young Boys Berna - FC Sion, 2-3, la Berna, pe 20 mai, şi partida de baraj pentru prima ligă elveţiană, FC Lugano - FC Lucerna, 1-0, pe 10 iunie. De asemenea, Circhetta a fost rezerva lui Massimo Busacca la finala Champions League de la Roma, din 27 mai, dintre CF Barcelona şi Manchester United.
Rămâne de văzut de care dintre cei doi arbitri vom mai auzi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu