luni, 29 iunie 2009

Mari partide internaţionale conduse de arbitri români (I)

Sunt câteva partide de referinţă pentru arbitrajul românesc, din păcate, în urmă cu destul de mulţi ani... Astăzi, 29 iunie, se împlinesc 27 de ani de la - poate - cea mai importantă partidă arbitrată vreodată de un român. Este vorba de Italia - Argentina, în faza a doua a Campionatului Mondial din Spania, 1982, partidă arbitrată de Nicolae Rainea. Singura partidă care îi face concurenţă acestui "clasic" al Mondialelor, este Franţa - Brazilia, în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, de patru ani mai târziu, din Mexic, o partidă arbitrată de Ioan Igna.
Barcelona, 29 iunie 1982, Italia - Argetina 2-1, Campionatul Mondial Spania 1982, Nicolae Rainea



Astăzi mă voi referi la Italia - Argentina.
Nicolae Rainea a condus acel meci, disputat la Barcelona, pe stadionul "Sarria", la data de 29 iunie 1982, de la ora (locală) 17.15. Rainea a fost ajutat la acel meci de Bruno Galler (Elveţia) şi Belaid Lacarne (Algeria). Italia a câştigat cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Tardelli şi Cabrini, pentru argentinieni punctând "căpitanul" Passarella. Pe teren, nume uriaşe ale fotbalului mondial din toate timpurile, iată echipele care au jucat:
Italia: Dino Zoff, Antonio Cabrini, Fulvio Collovati, Claudio Gentile, Gaetano Scirea, Giancarlo Antognoni, Gabriele Oriali (75 Giampiero Marini), Marco Tardelli, Bruno Conti, Francesco Graziani, Paolo Rossi (80 Alessandro Altobelli). Antrenor: Enzo Bearzot.
Argentina: Ubaldo Fillol, Osvaldo Ardiles, Daniel Bertoni, Ramon Diaz (58 Gabriel Calderon), Luis Galvan, Americo Gallego, Diego Maradona, Mario Kempes (58 Daniel Valencia), Jorge Olguin, Daniel Passarella, Alberto Tarantini. Antrenor: Cesar Luis Menotti.
Rainea a acordat cinci cartonaşe galbene: Gentile şi Rossi (Italia), Maradona, Kempes, Ardiels (Argentina), precum şi o eliminare Gallego (Argentina).
A fost de departe cel mai dificil, dar şi cel mai spectaculos meci de la Mondialul spaniol din anul 1982, una dintre partidele de referinţă pentru arbitrajul românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu