Sorin Corpodean
Are domiciliul la Alba Iulia. Născut la 29 martie 1965, iar din anul 1997 este pe lista FIFA, fiind arbitrul cu cea mai mare vechime în cariera internaţională. Corpodean nu s-a evidenţiat pe plan internaţional. Are un meci în Champions League - Auxerre - Borussia Dortmund, 12 noiembrie 2002, scor 1-0. Are câteva meciuri interţări, printre care Belarus - Armenia (2-1, 11 octombrie 2000), Luxemburg - Elveţia (0-3, 5 septembrie 2001), Lituania - Islanda (0-3, 11 octombrie 2003), Malta - Islanda (0-0, 9 octombrie 2004), Franţa - Insulele Feroe (5-0, 11 octombrie 2006). A arbitrat pe câteva arene celebre, dintre care menţionăm Stade de France din Paris sau AmsterdamArena. Printre echipele de club arbitrate de Corpodean se numără Parma, Auxerre, Borussia Dortmund, Sporting Lisabona, Zenit St. Petersburg, AS Monaco sau Galatasaray. Corpodean nu a avut o carieră internaţională cum poate ar fi meritat, în primul rând din cauza scandalurilor în care a fost implicat pe plan naţional. A fost victima unei întâmplări incredibile, când preşedintele CCA, Ion Crăciunescu, nu a acceptat o delegare a sa la un meci internaţional, transmiţând organismului europeană că "nu e în formă". Ori în aceste condiţii, este foarte greu să faci o carieră internaţională. Dar pentru scandalurile din campionatul nostru, Corpodean a fost principalul vinovat. Şi dacă "a pus botul", cum se spune în tribună, are mari şanse să ajungă preşedintele Comisiei Centrale.
Alexandru Tudor
Născut la 13 septembrie 1971, bucureşteanul Tudor se află din 2001 pe lista FIFA. A muncit mult pentru a avea o imagine "imaculată", în ciuda scandalurilor în care a fost implicat în plan naţional. Pe plan extern, în era Crăciunescu, a fost împins în faţă la greu. A fost delegat în toamna anului trecut la primul său meci din Champions League, CF Barcelona - FC Basel, 4 noiembrie 2008, scor 1-1. A arbitrat câteva meciuri interţări - Malta - Franţa (0-4, 16 octombrie 2002), Elveţia - Insulele Feroe (6-0, 4 septembrie 2004), Albania - Georgia (3-2, 4 iunie 2005), Kazahstan - Grecia (1-2, 7 septembrie 2005), Rusia - Luxemburg (5-1, 8 octombrie 2005), Kazahstan - Belgia (2-2, 12 septembrie 2007), Irlanda - Cipru (1-0, 15 octombrie 2008). A arbitrat pe stadioane celebre: Louis II din Monte Carlo, Da Luz din Lisabona, Constant van der Stock din Bruxelles, Nou Camp din Barcelona. Printre echipele de club arbitrate de Tudor se numără ŢSKA Moscova, Benfica, AS Monaco, Palermo, Anderlecht, Barcelona, Olympique Marseille, Schalke 04 sau Manchester City. Pe plan intern plăteşte tribut unei maniere rigide de arbitraj, care îl aduce mereu în prim plan, ceea ce nu este un lucru benefic pentru nici un arbitru. Şi a încercat prea mult să-şi facă o imagine de incoruptibil, excesele pentru a demonstra acest lucru, fiind la fel de condamnabile ca şi corupţia însăşi. De ce? Pentru că ţine de problemele cu... capul.
Augustus Constantin
Născut la 7 iulie 1974 se află pe lista FIFA din anul 2002. Are domiciliul la Rm. Vâlcea. A fost mereu protejat, mai ales după ce Constantin seniorul a preluat preşedinţia Comisiei Centrale. A mai fost trimis doar în misiuni tip "kamikadze", în cele mai multe dintre acestea "greşind" în favoarea Stelei, în momente cheie pentru stabilirea ierarhiilor. Pe plan internaţional, Gusti Constantin nu are cine ştie ce carte de vizită. A arbitrat numai partide ale echipelor de tineret sau juniori şi în fazele preliminare ale Cupei UEFA sau Cupei Intertoto. Anul trecut, pe 31 iulie, a arbitrat într-un meci pe teren propriu, în cadrul Cupei UEFA, formaţia Manchester City.
Cristian Balaj
Băimăreanul este născut la 17 august 1971 şi se află pe lista FIFA din anul 2003. Este - la bătaie cu Tudor - arbitrul cu cel mai mare potenţial pe plan internaţional. Are câteva prezenţe în partide interţări, printre care Armenia - Polonia (1-0, 6 iunie 2007), Germania - Ţara Galilor (0-0, 21 noiembrie 2007), Bosnia Herţegovina - Estonia (7-0, 10 septembrie 2008). A arbitrat echipe importante - Beşiktaş, Espanyol Barcelona, Steaua Roşie Belgrad, Panathinaikos sau Rosenborg. În plan intern, Balaj a fost în centrul câtorva scandaluri, chiar dacă nu poate fi perceput ca arbitrul de casă al vreunuia dintre granzi.
Alexandru Deaconu
Născut la 3 martie 1972, se află pe lista FIFA din anul 2005. Locuieşte în Bucureşti şi a fost mereu perceput ca "băiatul" magazionerului de la Federaţie. Menajat în primii ani ai carierei sale, Deaconu a fost aruncat în focul mai multor derby-uri bucureştene, pe care le-a dus cu bine la bun sfârşit. Anul trecut a însemnat şi rampa sa de lansare în plan internaţional. După primele meciuri intercluburi mai importante Kaunas - Sampdoria şi St. Etienne - Valencia, a urmat şi primul meci interţări, Malta - Albania, 0-0, în februarie acest an.
Ovidiu Haţegan
Născut la 14 iulie 1980, arădeanul este pe lista FIFA de anul trecut. Pe plan intern se luptă să-şi creeze o imagine şi un nume, dar pe plan internaţional nu a apucat însă să arbitreze meciuri importante.
Aurelian Bogaciu
Bucureşteanul Bogaciu este cel mai tânăr arbitru european de pe lista FIFA, fiind născut la 16 februarie 1982. Puţini ştiu că şi tatăl său - Stan Bogaciu - a fost arbitru, în eşaloanele inferioare, fiind mai apoi observator federal. Nu are o carieră internaţională, iar pe plan intern a avut multe porbleme anul trecut, în primul său an pe lista FIFA, ceea ce i-a atras mânia preşedintelui FRF, Mircea Sandu, şi a preşedintelui CCA, Gheorghe Constantin.
frumos articolul...imi place..eu cred k cel mai mult v-a straluci cristi balaj..asa vad eu..acuma ramane de vazut.
RăspundețiȘtergere