miercuri, 18 aprilie 2012

Încă o palmă pe obrazul arbitrajului românesc!

FRF a decis aducerea arbitrilor străini la 7 meciuri ale "granzilor"!
Comitetul Executiv al FRF de astăzi a dat o nouă palmă zdravănă arbitrajului românesc aprobând aducerea arbitrilor străini pentru 7 meciuri din acest final de campionat în care sunt implicate formațiile aflate în lupta pentru titlul de campioană. Este vorba de următoarele partide:
Steaua Bucureşti – Sporting Vaslui (etapa a 27-a)
Rapid Bucureşti – Steaua Bucureşti (etapa a 28-a)
Dinamo Bucureşti – Universitatea Cluj (etapa a 29-a)
Dinamo Bucureşti – CFR Cluj (etapa a 30-a)
Oţelul Galaţi – Sporting Vaslui (etapa a 33-a)
Steaua Bucureşti – Dinamo Bucureşti (etapa a 33-a)
CFR Cluj – Steaua Bucureşti (etapa a 34-a)
Acum, decizia FRF a suscitat vii și aprinse comentarii. Voi încerca un rezumat al celor mai interesante comentarii, dar nu înainte de a-mi exprima un punct de vedere personal: NU sunt de acord cu aducerea arbitrilor străini! Din foarte multe motive... Pentru că nu este normal, pentru că nu cred că la arbitri este răul cel mai mare din fotbalul românesc, pentru că avem arbitri de valoare, unii dintre ei având chiar șansa de a prinde o competiție majoră, pentru că s-a dovedit că și străinii fac greșeli la fel de mari (sau chiar mai mari) fără a putea fi trași la răspundere și argumentele ar putea continua foarte mult.
Dar să vedem ce spun alții.
Dumitru Dragomir, președinte LPF: "E foarte bine că s-a luat această decizie. Liniştim fanii, conducătorii şi opinia publică. S-a ajuns să chemăm brigăzi din străinătate, fiindcă, în ultima perioadă, la noi s-a vorbit numai de arbitraj după meciurile importante. De acum, ne putem concentra numai asupra fotbalului. Această măsură de a aduce brigăzi de afară e una temporară. Vorbim de şapte meciuri insignifiante. De aceea, n-ar trebui să fie supărat nimeni".
Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA, patron Sporting Vaslui: "Este foarte corect că s-a respectat solicitarea cluburilor. Cred că vor fi comentarii mai puţine. Nu vor mai fi polemici şi controverse. Arbitrii străini vor arbitra probabil mai prost decât arbitrii noştri, dar nu vor mai exista suspiciuni. Sunt convins că la anul nu vom mai apela la o astfel de soluţie pentru că vine din spate un val de tineri arbitri buni. În niciun caz unii arbitri nu trebuiau să mai apară la aceste meciuri din final de campionat când se decide totul".
Constantin Zotta, președinte Rapid București, fost arbitru FIFA: "Am făcut şi noi o cere către FRF şi LPF prin care am solicitat arbitru străin la meciul Rapid – Steaua. Ne bucurăm că a fost aprobată, iar dacă până la final va mai fi nevoie, probabil că vom face în continuare la fel. Este o decizie bună, mai ales că pe final de campionat se mai elimină din suspiciuni. Puţin tardivă, dar este bine şi aşa. Poate nu vor fi cei mai buni arbitri, cei mai bine cotaţi, dar există ţări care au câte 10 brigăzi în topul FIFA. Arbitrii români nu au de ce să fie supărați, s-a ajuns la această decizie în primul rând pentru a se evita anumite tensiuni și în al doilea rând în urma unor arbitraje nu foarte bune".
Cristian Balaj, arbitru FIFA:Campionatul românesc e mai tensionat decât trebuie. Nu s-a schimbat nimic. Arbitrii care fac parte din Colegiu îşi vor spune punctul de vedere despre această situaţie. Noi ne ocupăm un pic mai mult de arbitraj decât de fotbal. Când vine vorba de arbitri străini îi lăudăm, chiar dacă fac greşeli. Orice se va întâmpla, cei care au cerut arbitri străini îi vor elogia pentru prestaţiile pe care le vor avea. N-aş avea nici o plăcere să arbitrez Steaua - FC Vaslui. Nu mă interesează cine câştigă campionatul în România, pe mine mă întristează evoluţia echipelor noastre în cupele europene”. De asemenea, Balaj a mai adăugat: "Un site din ţara din care va veni un arbitru străin a scris că acel central va veni să arbitreze în România, înainte ca membrii Comitetului Executiv să ia o decizie în acest sens. Arbitri străini nu vor fi nici mai buni, nici mai răi decât cei români, o să vedeți. N-o să vină arbitri pe care-i vedem în Liga Campionilor sau la CE. Am văzut aseară o greşeală la Bayern - Real Madrid, cu acel ofsaid de la gol despre care la noi s-ar fi discutat 7 zile. Cei care vor arbitri străini sunt cei care au diminuat baremurile noastre, dar acum sunt dispuşi să dea mai mulţi bani pentru arbitri străini.
Aron Huzu, vicepreședinte Comisia Centrală a Arbitrilor: "Deja făcusem o listă pentru aceste partide. Eu cred că am confirmat prin Tudor şi Avram că arbitrii din România pot conduce astfel de meciuri. O să mai discutăm după 3-4 brigăzi de afară, o să-mi spuneţi că am avut dreptate. Şi aceste brigăzi, fără rea intenţie, or să comită aceleaşi greşeli la ofsaid, penalty şi măsuri disciplinare. Orice ţară are 40 de arbitri de acelaşi calibru? Nu, fiecare ţară are 6-7 arbitri FIFA, restul în creştere, cu mai puţină experienţă. Ungurii ne-au refuzat pentru că după meciul lui Kassai presa de la noi a scris că a fost slab, după aceea ungurii au anunţat că nu ne  mai dau niciodată arbitri".
Ion Crăciunescu, președinte Comisia Centrală a Arbitrilor: "A fost dorinţa lui Dumitru Dragomir să fie aduşi arbitri străini. Patru cluburi, care au cerut acest lucru, au ajuns să decidă pentru tot fotbalul românesc! Am aflat că FRF va aduce o brigadă străină la Steaua - FC Vaslui, dar eu deja am făcut delegările etapei, iar la acest meci am delegat o brigadă din România, condusă de un arbitru FIFA. Sunt curios să văd ce se va întîmpla, când şi dacă va fi adus un arbitru din străinătate", a declarat Crăciunescu în primă fază. Ulterior, a adăugat: "Nu ştiu de nici o brigadă străină. Ultima discuţie pe care am avut-o a fost referitoare la arbitrul de rezervă. Până acum era criză, dar văd că în acest moment sunt bani. Atunci să aducă o brigadă completă, noi nu mai dăm nici arbitrul de rezervă. Este un lucru extraordinar de negativ ceea ce s-a decis. Trebuia făcută o analiză. Dacă 4 cluburi au cerut arbitri străini, celelalte n-au mai contat. FIFA a anunţat clar că delegările sînt făcute de Comisiile de Arbitri. Este clar o victorie a preşedintelui Ligii. Eu le-am propus să ne dăm demisia în grup, dar ni s-a transmis să nu plecăm".

Un comentariu:

  1. Imi doresc ca aceste , scuzati-mi expresia, cacaturi de meciuri sa se decida prin greseli de arbitraj grave ale arbitrilor din strainatate. Sa mai vedem atunci cum latra domnii presedinti!

    RăspundețiȘtergere