duminică, 13 decembrie 2009

Mai mulţi arbitri de pe Glob se retrag din arena internaţională la finele acestui an

La finele acestui an se vor retrage din arena internaţională mai mulţi arbitri care au împlinit vârsta maximă permisă de FIFA (45 de ani) în cursul anului 2009.
Într-o ordine aleatorie aceştia sunt: Cocou Lamidi (Benin), Mahammad Al Shemmari (Kuwait), Nikolay Ivanov (Rusia), Said Tahri (Maroc), George Phillip (Grenada), Alex Prus (SUA), Gilles Arthus (Saint Lucia), Anthony Zammit (Malta), Vladimir Hrinak (Slovacia), Jamel Ambaya (Libia), Yousef Shahin (Iordania), Cladio Barbosa (Cape Verde), Iouri Baskakov (Rusia), Costas Kapitanis (Cipru), Jean Langandzi-Yakpa (Republica Central Africană), Jose Mavunza (Angola), Jouni Hyytia (Finlanda), Jerry Budel (Surinam), Mahmood Al Ghatrifi (Oman), Mahmoud Al jaish (Palestina), Joachim Sosongan (Papua Noua Guinee), Paul Allaerts (Belgia), Rachis Sanusie (Sierra Leone), Karen Nalbandyan (Armenia), Lassina Pare (Burkina Faso), Michel Gasingwa (Rwanda), Mark Forde (Barbados), Justino Faduco (Mozambique), Kenias Marange (Zimbabwe), Konrad Plautz (Austria), Raphael Evehe (Camerun), Rosnick Grant (Haiti), Carlos Chandia (Chile), Victor Williams (Belize), Paulo Costa (Portugalia), Stefan Messner (Austria), Rene Ortube (Bolivia).
Voi face câte o referire la fiecare dintre arbitri din Europa care se află în această situaţie şi care sunt mai cunsocuţi iubitorilor fotbalului din ţara noastră.
Nikolay Ivanov (Rusia) - locuieşte la Sankt Petersburg şi se află din anul 2000 pe lista FIFA. Cea mai importantă performanţă - prezenţa în grupele Champions League, unde a condus un singur joc, PSV Eindhoven - Liverpool, scor 1-3, pe 9 decembrie 2008. A fost în România pe 19 octombrie 2006 la partida Rapid - Paris St. Germain, scor 0-0, în grupele Cupei UEFA. Ultimul meci internaţional arbitrat de Ivanov a fost în grupele Europa League, Benfica Lisabona - Everton, scor 5-0, pe 22 octombrie, în vreme ce în campionatul intern ultimul meci a fost pe 17 octombrie, partida FC Saturn Moscova - Amkar Perm, scor 2-0.
Anthony Zammit (Malta) - locuieşte la Victoria Gozo şi se află din anul 1995 pe lista FIFA. Nu are un palmares deosebit şi nu a mai arbitrat nici un meci internaţional din vara anului trecut, din 17 iulie 2008, Glentoran Belfast - Metalurgs Liepajas, scor 1-1, primul tur preliminar al Cupei UEFA.
Vladimir Hrinak (Slovacia) - locuieşte la Bratislava şi se află pe lista FIFA din anul 1993, dar a fost mereu în umbra mult mai titratului Lubos Michel, a cărui rezervă a fost în numeroase meciuri. Cea mai mare performanţă a sa a fost prezenţa la mai multe meciuri în grupele Champions League, ultima oară pe 22 noiembrie 2006, Bordeaux - Galatasaray, scor 3-1. În România nu a arbitrat niciodată un meci internaţional, dar a arbitrat de două ori formaţia Rapid în Cupa UEFA, în deplasare, pe 15 septembrie 2005, la Feyenoord, scor 1-1, şi pe 2 noiembrie 2006, la Hapoel Tel Aviv, scor 2-2. Ultimul meci internaţional arbitrat de Hrinak a fost pe 18 noiembrie, amicalul Olanda - Paraguay, scor 0-0, disputat la Heerenveen. În campionatul intern, ultimul joc arbitrat a fost pe 29 noiembrie, FC Nitra - MFK Dubnica, scor 0-1.
Iouri Baskakov (Rusia) - locuieşte la Moscova şi se află pe lista arbitrilor internaţionali din anul 1998. Cel mai important meci a fost sfertul de finală din Champions League, pe 3 aprilie 2007, AC Milan - Bayer Leverkusen, scor 2-2. A fost în România de mai multe ori, arbitrând jocurile: Steaua - Betis Sevilla, scor 0-0, pe 9 martie 2006, în "16"-imile Cupei UEFA; România - Austria, scor 1-1, pe 9 septembrie 2009, în preliminariile Campionatului Mondial (acesta fiind şi ultimul meci internaţional arbitrat de Baskakov), dar şi în campionatul intern al Romniei, Oţelul Galaţi - Unirea Urziceni, scor 0-2, pe 17 mai 2009. Ultimul meci arbitrat de Baskakov în campionatul Rusiei a fost pe 21 noiembrie, Spartak Moscova - ŢSKA Moscova, scor 2-3.
Costas Kapitanis (Cipru) - locuieşte în oraşul Larnaca şi se află pe lista FIFA din anul 1996. A arbitrat la turneele finale ale Campionatului European under 16 din Elveţia 1996, Campionatului European under 18 din Suedia 1999 şi campionatului Mondial under 17 din Noua Zeelandă 1999, precum şi mai multe partide în grupele Champions League, ultima pe 10 decembrie 2008, Juventus Torino - BATE Borisov, scor 0-0. A fost în România, unde a arbitrat jocul Dinamo Bucureşti - Spartak Moscova, scor 3-1, pe 27 noiembrie 2003, în turul al doilea al Cupei UEFA. De asemenea, a arbitrat de mai multe ori echipa naţională a României în turneele amicale din Cipru, dar şi la ultimul eşec usturător, de la Belgrad, 0-5 în faţa Serbiei, pe 10 octombrie, în preliminariile Campionatului Mondial. Ultimul meci internaţional al cipriotului va fi pe 16 decembrie, în grupele Europa League, Nacional Madeira - Austria Viena.
Jouni Hyytia (Finlanda) - locuieşte la Kaarina şi se află pe lista FIFA din anul 1997. Cea mai importantă performanţă este prezenţa sa la meciuri ale grupelor Cupei UEFA, ultima oară pe 24 noiembrie 2005, Dniepr Dniepropetrovsk - Litex Loveci, scor 0-2. Nu a arbitrat niciodată un meci internaţional în România, dar a prins de câteva ori echipe româneşti în deplasare - Naţionala pe 31 martie 2004, Scoţia - România, scor 1-2, amical; Oţelul pe 16 august 2007, Lokomotiv Sofia - Oţelul, scor 3-1, în ultimul tur preliminar al Cupei UEFA; Dinamo pe 18 septembrie 2008, NEC Nijmegen - Dinamo, scor 1-0, în primul tur al Cupei UEFA. Ultimul meci internaţional arbitrat de Hyytia a fost pe 14 octombrie, în preliminariile Campionatului Mondial, la Riga, Letonia - Moldova, scor 3-2.
Paul Allaerts (Belgia) - locuieşte la Mol-Wezel şi se află din anul 2000 pe lista FIFA. Cea mai importantă performanţă este prezenţa în grupele Champions League, ultimul meci arbitrat în această competiţie fiind pe 9 decembrie 2008, FC Basel - Sporting Lisabona, scor 0-1. A fost în România pe 2 octombrie 2008 la meciul Rapid - Wolfsburg, scor 1-1, în primul tur al Cupei UEFA. Ultimul său meci internaţional a fost pe 2 decembrie, în grupele Europa League, Levski Sofia - Villarreal, scor 0-2. În campionatul intern, încă se mai joacă...
Karen Nalbandyan (Armenia) - locuieşte la Erevan şi se află pe lista FIFA din anul 1998. Nu a reuşit să arbitreze mai mult de primul tur al Cupei UEFA şi câteva jocuri interţări. Nu a arbitrat nici o echipă românească în vreo competiţie internaţională. Ultimul său meci internaţional, în preliminariile Campionatului European de Tineret, pe 7 septembrie, Liechtenstein - Spania, scor 0-4, la Vaduz.
Konrad Plautz (Austria) - locuieşte în localitatea Navis şi se află pe lista FIFA din anul 1996. Este cel mai titrat arbitru dintre cei care se retrag la finele acestui an, având în palmares prezenţa la Euro 2008 din Austria şi Elveţia, când a arbitrat jocurile din grupe dintre Spania - Rusia 4-1 şi Elveţia - Portugalia 2-0; Supercupa Europei, la Monte Carlo, pe 31 august 2007, AC Milan - FC Sevilla, scor 3-1. A arbitrat în România partidele Steaua - Dinamo Kiev, scor 2-4, în turul al treilea preliminar al Champions League, pe 8 august 2001; România - Macedonia, scor 2-1, în preliminariile Campionatului Mondial din 2006, pe 4 septembrie 2004. Ultimul meci internaţional a fost pe 24 noiembrie, în grupele Champions League, Arsenal - Standard Liege, scor 2-0, iar în campionatul intern, partida SV Ried - Austria Viena, scor 0-2, din data de 6 decembrie.
Paulo Costa (Portugalia) - locuieşte la Porto şi se află din anul 1999 pe lista FIFA. Nu are un palmares grozav, maximul său fiind jocurile din grupele Cupei UEFA şi câteva meciuri interţări. Are în palmares o prezenţa la Cupa Kirin, în Japonia, la Saitama, Japonia - Paraguay, scor 0-0, pe 27 mai 2008. A arbitrat în România pe 11 august 2004, în turul al treilea preliminar al Champions League, Dinamo - Manchester United, scor 1-2, şi pe 30 august 2007, în turul al doilea preliminar al Cupei UEFA, Oţelul Galaţi - Lokomotiv Sofia, scor 0-0. Ultimul său meci internaţional a fost pe 30 iulie, în turul al treilea preliminar al Europa League, AS Roma - KAA Gent, scor 3-1. Campionatul portughez are ultima etapă din acest an programată pe 21 decembrie.
Stefan Messner (Austria) - locuieşte la Graz şi se află pe lista FIFA din anul 2001. Cele mai importante partide arbitrate de acesta au fost în grupele Cupei UEFA şi în preliminariile unor turnee finale europene sau mondiale. A arbitrat în România, în grupele Cupei UEFA, pe 23 noiembrie 2006, Rapid - Mlada Boleslav, scor 1-1. De asemenea, pe 25 octombrie acest an a arbitra jocul Steaua - Rapid, scor 1-1. Ultimul joc internaţional a fost pe 14 noiembrie, la Bratislava, amicalul Slovacia - SUA, scor 1-0, iar în campionatul intern, pe 6 decembrie, la Klagenfurt, Austria Karnten - LASK Linz, scor 1-1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu