duminică, 25 octombrie 2009

Arbitri echipelor româneşti în Europa League

UEFA a anunţat numele arbitrilor şi observatorilor etapei din 5 noiembrie a Europa League. Echipele româneşti angrenate în această competiţie vor avea parte de următorii oficiali.
Anderlecht Bruxelles - FC Timişoara
Tony Chapron - Emmanuel Boisdenghien, Johann Perruaux - Olivier Thual, Clement Turpin - Alexandre Castro (Franţa) - Leif Sundell (Suedia)
Tony Chapron (foto) are 37 de ani şi se află în al treilea an pe lista arbitrilor internaţionali. Nu a arbitrat până acum nici o echipă într-o competiţie oficială europeană, dar a mai fost odată în Belgia, pe 3 decembrie anul trecut, când a condus jocul din grupele Cupei UEFA dintre Standard Liege şi Sampdoria, scor 3-0. Ultimul meci internaţional arbitrat de Chapron a fost pe 1 octombrie, tot în grupele Europa League, Austria Viena - Nacional Madeira, scor 1-1. Observatorul pentru arbitraj, suedezul Leif Sundell, are 51 de ani şi a fost arbitru internaţional între anii 1983 şi 2003. Ca arbitru a avut în palmares prezenţa la turneul final al Campionatului European din anul 1996, atunci când a arbitrat sfertul de finală Germania - Croaţia, scor 2-1, dar şi finala Campionatului Mondial under 17 din anul 1991, dintre Ghana şi Spania, scor 1-0. A fost în România pe 7 august 2002, atunci când a arbitra jocul Dinamo Bucureşti - FC Bruges, scor 0-1, în turul al doilea preliminar al Champions League.
Dinamo Bucureşti - Galatasaray Istanbul
Michael Weiner - Christoph Bornhorst, Matthias Anklam - Babak Rafati, Peter Gagelmann - Marco Fritz (Germania) - Livio Bazzoli (Italia)
Michael Weiner (foto) are 40 de ani şi se află din anul 2002 pe lista FIFA. Are în palmaresul său internaţional o semifinală a Campionatului European under 19, la ediţia din anul 2003, găzduită de Liechtenstein, atunci când a arbitrat penultimul act dintre Austria şi Portugalia, scor 3-6. A mai fost la Bucureşti pe 26 august 2004, când a arbitrat în turul al doilea preliminar al Cupei UEFA jocul Steaua - Vozdovac, scor 1-2. Dacă nu a arbitart niciodată pe Dinamo, în schimb a fost pe "Ali Sami Yen", la Istanbul, pe 4 octombrie 2007, când a condus jocul Galatasaray - FC Sion, scor 5-1, în primul tur al Cupei UEFA. Ultimul meci internaţional al lui Weiner a fost pe 1 octombrie, tot în grupele Europa League, când a condus partida Fulham londra - FC Basel, scor 1-0. Observatorul pentru arbitri al partidei de pe "Dinamo", italianul Livio Bazzoli are 53 de ani şi a fost arbitru internaţional între anii 1996 şi 2001, fără a apuca să aibă un palmares internaţional prea grozav.
Fenerbahce Istanbul - Steaua Bucureşti
Thomas Einwaller - Roland Heim, Norbert Schwab - Bernhard Brugger, Dietmar Drabek - Oliver Drachta (Austria) - Jozef Marko (Slovacia)
Thomas Einwaller (foto) este unul dintre arbitrii aflaţi în lotul lărgit pentru Mondialele din vara anului viitor. La 32 de ani, Einwaller se află deja pe lista FIFA din anul 2005. Are un palmares bogat, din care amintim prezenţa la Jocurile Olimpice de la Beijing din anul 2008, unde a arbitrat finala mică, Belgia - Brazilia, scor 0-3, dar şi recentul Campionatul Mondial under 20, desfăşurat în Egipt, unde a arbitrat trei jocuri. A fost o singură dată în România, la un joc de la care nu are o amintire prea plăcută. A fost partida Dinamo - Slovan Liberec, din 20 august, în play-off-ul Europa League, joc întrerupt pe final, după ce suporterii lui Dinamo au invadat terenul. A mai arbitrat-o pe Fenerbahce pe teren propriu, pe 30 septembrie anul trecut, în grupele Champions League, atunci Fenerbahce şi Dinamo Kiev încheind la egalitate, scor 0-0. Observatorul pentru arbitri, slovacul Jozef Marko, este unul dintre apropiaţii arbitrilor români, de care a răspuns în cadrul Comisiei de Arbitri a UEFA, fiind invitat de multe ori la cursurile arbitrilor de elită din România. Mai mult, are în palmaresul său de observator finala Champions League din 1995, de la Viena, arbitrată de Ion Crăciunescu, în care Ajax a învins pe AC Milan cu 1-0.
CFR Cluj - Sparta Praga
Selcuk Dereli - Ertinc Sezertam, Mustafa Emre Eyisoy - Firat Aydinus, Blent Yildirim - Ozguc Turkalp (Turcia) - Andreas Schluchter (Elveţia)
Selcuk Dereli (foto) are 40 de ani şi se află pe lista FIFA din anul 2003. Are în palmares finala Campionatului European under 19 din Liechtenstein, din anul 2003, în care Italia a învins Portugalia cu 2-0. A arbitrat de două ori echipe româneşti în competiţii europene, de fiecare dată în deplasare: Zilina - Dinamo, scor 0-1, în turul al doilea preliminar al Champions League, pe 28 iulie 2004, şi Zaglebie Liublin - Steaua, scor 0-1, în turul al doilea al Champions League, pe 30 iulie 2007. Observatorul pentru arbitri, elveţianul Andreas Schluchter are acum 52 de ani şi a fost arbitru internaţional între anii 1998 şi 2002, fără performanţe notabile, fiind mai mult rezerve lui Urs Meier, la câteva partide internaţional importante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu